Legea Defăimării. Liiceanu: "Cei care protestează împotriva monstruozităţilor cauzate de clasa politică o fac din disperare, din iubire pentru ţara lor"

Patriotismul adevărat presupune semnalarea lucrurilor care nu merg în ţara ta şi evident îi faci răspunzători pe cei care o aduc într-o situaţie în care îţi e ruşine de imaginea ei, a reamintit filozoful Gabriel Liiceanu, în condiţiile în care Liviu Dragnea vrea să dea o lege pentru a îi pedepsi pe cei ce semnalează, în afara ţării, derapajele coaliţiei PSD-ALDE.
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Florin Chirila/Epoch Times)

"Patriotismul adevărat presupune semnalarea lucrurilor care nu merg în ţara ta şi evident îi faci răspunzători pe cei care o aduc într-o situaţie în care îţi e ruşine de imaginea ei", a explicat, la Digi24.ro, filozoful Gabriel Liiceanu, comentând faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, a promis că va iniţia o lege prin care cei ce au "defăimat" ţara în afara graniţelor ei să poată fi pedepsiţi.

Dragnea dădea şi un nume: Monica Macovei, europarlamentar care a denunţat, în repetate rânduri, în Parlamentul European, atacurile coaliţiei la putere împotriva Justiţiei. În accepţiunea lui Liviu Dragnea, Liiceanu ar putea fi şi el lesne încadrat în aceeaşi categorie cu Macovei, căci, după OUG 13, filozoful a fost invitat în Parlamentul European, unde a arătat că ceea ce face PSD este o grozăvie.

"Am fost invitat la un moment dat la Bruxelles, de Monica Macovei, care făcuse o întâlnire cu europarlamentarii, şi am fost invitat. Alături de mine stătea Tudorel Toader şi trebuia să explicăm cum vedem, din puncte de vedere diferite, asaltul la legile justiţiei. Şi lucrurile pe care le-am spus acolo au fost o scoatere la lumină a grozăviilor care se petrecuseră începând din februarie 2017 în lunile care au urmat. Impactul acestor discursuri de acolo a fost foarte mare. Lor nu le-a venit să creadă. Unii dintre ei s-au ridicat şi au spus: Cum adică? Aveţi la Camera Deputaţilor un infractor? E posibil în Europa de azi aşa ceva? Şi tot ei iniţiază pe urmă legile care îi scutesc de pedeapsă?

La întoarcere mi s-a spus că nu puţini oameni din jur au socotit că ce am făcut acolo a fost o defăimare a României", a declarat Liiceanu.

În acest context, filozoful a subliniat că acest tip de practici este vechi, reamintind că la fel se proceda şi pe vremea lui Ceauşescu, când Partidul le cerea intelectualilor să nu scrie la Europa Liberă dacă au nemulţumiri, căci asta ar echivala cu defăimarea ţării.

"Însă felul de a spune ce crezi despre ţară, despre ceea ce nu merge în ea şi faptul de a-ţi exprima o enormă suferinţă grefată pe iubirea de ţară, pentru că atunci când iubeşti pe cineva, suferi pentru defectele lui... Aşadar, patriotismul adevărat presupune semnalarea lucrurilor care nu merg în ţara ta şi evident îi faci răspunzători pe cei care o aduc într-o situaţie în care îţi e ruşine de imaginea ei.

Era ruşinos înainte de 1989 să treci graniţa, iar dacă reuşeai, era ruşinos să te întâlneşti cu imaginea României legată de Ceauşescu. Era foarte greu să faci faţă. La fel, după 1990, era greu să faci faţă când ieşeai din România, în perioada mineriadei. Mi s-a întâmplat să ajung la Paris exact după 13-15 iunie 1990. Era teribil, pentru ca această mizerie, această ruşine, faptul că Iliescu pusese o parte a poporului român să o snopească pe cealaltă în bătăi în Capitală era considerat o barbarie.

Ţin minte că făceam o vizită la vârf, la Achette, una dintre cele mai mari edituri din Franţa, şi când am fost primit în birou mi s-a spus: "Nu cred că mai avem ce discuta, veniţi dintr-o ţară de barbari". Deci despre asta e vorba.

Erai solidar cu imaginea lor despre România, erai băgat în imaginea aia. Toţi cei care protestează împotriva acestor monstruozităţi care au loc în istoria unei ţări şi care sunt cauzate de clasa politică o fac din disperare şi din iubire pentru ţara lor, nu pentru că... Eu nu cred că există un român care să vorbească rău de România pentru că urăşte România. Vorbeşte de rău clasa politică, aceea care a adus-o în situaţia asta", a mai adăugat Liiceanu.

Interviul integral poate fi urmărit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne