Laptop cu informaţii "extrem de sensibile", furat de la un agent secret american

Poliţia din New York şi Serviciul Secret american caută autorul furtului unui laptop din automobilul unei agente secrete. Computerul conţinea informaţii sensibile despre Trump Tower şi anchetarea serverului privat de email al fostului secretar de stat Hillary Clinton.
(Captură Foto)

Cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite de anul trecut, FBI a dezvăluit că un laptop care conţinea unele dintre emailurile lui Hillary Clinton a dispărut, iar câteva luni mai târziu a ieşit la iveală că un alt laptop, care aparţinea lui Anthony Wiener, ce conţinea emailuri schimbate între soţia lui de la acea vreme, Huma Abedin, şi şefa ei, Hillary Clinton, a dispărut de asemenea. Cazul laptopului lui Wiener a determinat FBI-ul să redeschidă, cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale, o anchetă asupra serverului privat de email folosit de Hillary Clinton în timp ce era secretar de stat al SUA.

Acum, potrivit New York Daily News, care citează surse ale poliţiei, un laptop care conţine informaţii privind investigaţia emailurilor fostului secretar de stat, precum şi planurile clădirii Trump Tower şi alte informaţii privind securitatea naţională, a fost furat în New York dintr-un automobil al unei agente a Serviciului Secret.

Agenta a raportat că laptopul conţinea planuri ale Trump Tower, protocoale de evacuare, precum şi informaţii privind ancheta referitoare la serverul privat de email al lui Hillary Clinton. Ea a mai declarat investigatorilor că, deşi pe laptop nu este stocat nimic despre Casa Albă sau diverşi lideri străini, informaţiile de pe laptop “ar putea compromite securitatea naţională”. De asemenea, hoţul a sustras documente “sensibile” şi cardul de acces al agentei.

Autorităţile caută laptopul de joia trecută, de când acesta a fost furat.

Conform Politico, au mai fost furate şi un set de ecusoane destinate perimetrelor de securitate, încă un laptop personal, precum şi alte obiecte, potrivit autorităţilor newyorkeze. Două surse au declarat că o parte dintre obiectele furate din automobil – inclusiv un set de ecusoane care permit agenţilor să pătrundă în perimetrele de securitate din jurul demnitarilor protejaţi de Serviciul Secret – au fost recuperate în vecinătatea automobilului la scurt timp după jefuirea acestuia.

În ceea ce priveşte furtul, rapoartele poliţiei din New York (NYPD) susţin că hoţul a coborât dintr-un vehicul, posibil un taxi Uber, pe o stradă în Bath Beach şi a furat laptopul din maşina agentei, care era parcată pe aleea casei sale. Ulterior, hoţul a fost surprins de camerele video fugind de la scena incidentului cu un rucsac.

Potrivit surselor, ofiţerii de poliţie ai NYPD se ocupă de investigaţie, dar dispun de puţine informaţii în legătură cu datele de pe laptop. “Serviciul Secret este foarte implicat şi, având în vedere securitatea naţională, avem puţine [resurse]. Este o treabă foarte serioasă”, a declarat o sursă a poliţiei. “Există date [pe laptop] care sunt foarte sensibile”, a mai adăugat sursa.

Computerul agentei Serviciului Secret, care conţine informaţii despre planul general al clădirii Trump Tower şi rutele de evacuare al acesteia, era dat dispărut încă de vineri după-amiază, potrivit mai multor surse.