Kurt Volker: SUA va trimite rachete anti-tanc Javelin pentru protejarea Ucrainei

Kurt Volker
Kurt Volker (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

SUA intenţionează să înarmeze trupele ucrainene cu rachete Javelin, care pot străpunge blindajul, şi cu alte echipamente militare letale pentru a ajuta guvernul din Kiev în lupta cu separatiştii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump urmează să aprobe un pachet de ajutoare militare în valoare de 47 milioane de dolari destinat Ucrainei, care include 210 rachete anti-tanc şi 35 de lansatoare Javelin.

Rusia a avertizat că planul - o deviere de la angajamentul fostei administraţii a preşedintelui Barack Obama pentru ajutoare non-letale - “va împinge în mod direct forţele ucrainene către război”.

“Da, rachetele Javelin vor face parte din acest ajutor, dar este vorba de mult mai mult”, a declarat delegatul special al SUA în Ucraina, Kurt Volker, într-un interviu publicat miercuri cu website-ul ucrainean de ştiri Eurointegration.com.ua.

“Obiectivul nostru este acela de a umple golurile existente în armamentul armatei ucrainene, de a creşte abilitatea forţelor armate de a-şi proteja teritoriul”, a precizat Volker în interviu.

Volker a mai subliniat că administraţia Trump a ridicat limitele impuse de Obama asupra ajutoarelor non-letale, simplificând capacitatea Washingtonului de a susţine Ucraina în conflictul său armat.