Kremlinul ia măsuri pentru închiderea unei fundaţii a lui Alexei Navalnîi

Ministerul rus al Justiţiei a afirmat luni că a intentat un proces pentru închiderea unei companii care este folosită de liderul opoziţiei Alexei Navalnîi şi care contribuie la finanţarea campaniei sale politice.
Alexei Navalny
Alexei Navalny (Vasili Shaposhnikov / Kommersant Photo via Getty)

Ministerul a precizat că a cerut unei instanţe din Moscova să închidă fundaţia “Cel de-al Cincilea Sezon al Anului” – care închiriază spaţiul şi angajează persoane pentru campania lui Navalnîi – din cauza unor încălcări ale legii nespecificate. Instanţa ar putea lua în considerare acest caz lunea viitoare.

Navalnîi a desfăşurat o campanie neoficială pentru alegerile prezidenţiale, în ciuda unei interdicţii implicite privind candidatura sa din cauza unei condamnări penale, care este considerată de mulţi ca fiind motivată politic. În decembrie 2017, oficialii electorali ruşi i-au interzis în mod oficial lui Navalnîi să participe la alegerile din 18 martie.

În timp ce estimările arată că preşedintele Vladimir Putin ar câştiga cu uşurinţă votul din acest an, strategii săi doresc ca performanţa să fie cât mai puternică şi sunt îngrijoraţi de apatia alegătorilor.

Liderul opoziţiei ruse a cerut boicotarea alegerilor prezidenţiale şi a scris, luni, pe Twitter că mişcarea Ministerului Justiţiei reflectă teama autorităţilor de ceea el a numit a fi o “grevă a alegătorilor”.