Kremlin: SUA ar putea fi implicată în raiduri asupra bazelor ruse din Siria

Doua bombardiere ruseşti Suhoi Su-25 la baza aeriană Hmeimim din provincia Latakia, nord-vestul Siriei.
Doua bombardiere ruseşti Suhoi Su-25 la baza aeriană Hmeimim din provincia Latakia, nord-vestul Siriei. (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Moscova susţine că a detectat un avion american de spionaj care a survolat spaţiul aerian din apropierea unor baze ruse amplasate în două oraşe siriene în timpul unor recente atacuri cu drone desfăşurate asupra locaţiilor respective, afirmând că s-ar putea ca SUA să fi fost implicată în acele raiduri.

Într-o declaraţie publicată marţi, Ministerul rus al Apărării a precizat că 13 drone au atacat sâmbătă baza Hmeimim din provincia siriană Latakia şi o bază maritimă din oraşul port sirian Tartus.

Declaraţia susţine că forţele ruse au respins atacurile doborând şapte drone şi preluând controlul electronic asupra celorlalte şase, pe care le-au adus în siguranţă la sol. Ministerul a mai susţinut că atacurile cu drone nu au provocat nicio pagubă.

Ministerul rus a afirmat că datele pentru atacurile cu drone puteau fi obţinute doar “de una dintre ţările care deţin tehnlogie privind navigaţia prin satelit”, fără să numească însă o anumită ţară.

“Programarea sistemelor de control al vehiculelor aeriene fără pilot şi lansarea de muniţii ghidate prin GPS necesită efectuarea unor studii de inginerie într-o ţară dezvoltată. În plus, nu oricine este capabil să calculeze coordonatele exacte folosind date obţinute prin monitorizare spaţială”, se notează în declaraţie.

Este posibil ca acea tehnologie, a sugerat ministerul rus, să fi fost transferată grupurilor teroriste din Siria pentru desfăşurarea atacurilor. “Am dori să subliniem din nou că teroriştii nu au avut nimic de acest gen până în prezent”.

Ministerul a susţinut că prezenţa unui avion american de spionaj care zbura în apropierea celor două baze în momentul atacului de sâmbătă a fost o “coincidenţă bizară”, întărind speculaţiile că ţara la care se referea Rusia este SUA.

Atacurile cu drone au avut loc la mai puţin de o săptămână după ce doi soldaţi ruşi au fost ucişi într-un atac cu mortiere al militanţilor asupra bazei aeriene din Hmeimim.

Publicaţia The Washington Post a raportat că s-ar putea ca atacurile cu drone şi mortiere asupra bazelor ruse să fie “cel mai concertat atac” asupra Rusiei în Siria începând cu septembrie 2015, când Moscova a lansat o campanie de atacuri aeriene împotriva grupurilor extremiste din interiorul ţării arabe la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, Kremlinul a fost acuzat de SUA şi aliaţii săi că atacurile sale au vizat şi grupuri rebele moderate care doresc înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Pentagonul a negat marţi orice implicare în atacurile asupra bazelor ruse din Siria. Maiorul Adrian Rankine-Galloway, purtător de cuvânt al Pentagonului, a încercat să implice grupul jihadist Statul Islamic.

Galloway a afirmat că Statul Islamic a folosit deseori drone armate împotriva forţelor aliate cu SUA în Siria şi Irak, adăugând că dronele de capacitate mică sunt disponibile pe piaţa deschisă.

Totuşi, până acum, Statul Islamic nu a revendicat atacurile asupra bazelor ruse şi, de altfel, niciun alt grup terorist sau rebel care operează în zonă.

Mai mult, o analiză desfăşurată de grupul britanic de consultanţă în domeniul apărării IHS Markit a contestat afirmaţiile făcute de Pentagon în privinţa circumstanţelor.

Potrivit analizei, majoritatea dronelor Statului Islamic folosite împotriva forţelor americane au avut o rază de acţiune de maxim unul până la doi kilometri. În acelaşi timp, Rusia a estimat că dronele folosite în atacul asupra bazei din Hmeimim au venit de la o distanţă cuprinsă între 50 şi 100 de km.

SUA şi Rusia susţin tabere opuse în conflictul sirian.

Pe lângă rolul său pe câmpul de luptă, Rusia, împreună cu Turcia şi Iran, a mediat un proces de pace între guvernul sirian şi opoziţia ţării în capitala kazahă Astana.