Kovesi: "Vom fi obligaţi să anunţăm înainte persoanele că le vom ancheta. Putem spune că DNA se închide!"

Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, a cărei transpunere în legislaţia noastră o invocă parlamentarii puterii, este doar un pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmărire penală de a descoperi şi de a dovedi infracţiuni, susţine Kovesi.
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi (Mihut Savu / Epoch Times)

Modificările pe care parlamentarii vor să le aducă la Codurile penale îi vor lăsa pe procurorii anticorupţie fără instrumente eficiente de investigare, a explicat şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, într-o intervenţie telefonică la Digi24, comentând amendamentele aflate pe rolul comisiei conduse de Florin Iordache.

„Vom fi obligaţi ca persoanele anchetate să fie anunţate înainte de orice fel de investigaţii. Ce investigaţii mai poţi să faci, când acea persoană ştie că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?”, a spus Kovesi.

„Dacă un astfel de text intră în vigoare, putem spune că DNA-ul se închide”, a adăugat ea.

De asemenea, şefa DNA a mai avertizat că modificările pe care majoritatea PSD-ALDE-UDMR intenţionează să le aducă Codului penal şi Codului de procedură penală „vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, căci elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracţiunile" şi a opinat că directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, a cărei transpunere în legislaţia noastră o invocă parlamentarii puterii, este doar ca un pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmărire penală de a descoperi şi de a dovedi infracţiuni.

"Scopul acestor modificări nu are nicio legătură cu prezumţia de nevinovăţie", a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Kovesi a arătat ridicolul unor amendamente, care îi pun practic pe procurori în situaţia de a nu mai putea proba infracţiuni.

„Elimină foarte multe dintre elementele investigative, dintre posibilităţile de anchetare pe care noi le avem. Există o modificare care va obliga procurorii ca, imediat după înregistrarea unei sesizări, procurorii să anunţe acea persoană. Dacă noi, la DNA, primim o sesizare că un primar sau un director de instituţie publică a cerut mită pentru a atribui un contract, noi imediat va trebui să anunţăm acea persoană: ştiţi, noi am primit o sesizare la DNA că dvs veţi primi mită. Din acest moment, aveţi dreptul să participaţi la toate actele, să vedeţi toate actele pe care noi le facem ca să vă prindem când primiţi mită”, a explicat şefa DNA.

Kovesi a reamintit că, dacă amendamentele vor fi adoptate, procurorii vor fi puşi în imposibilitatea de a putea folosi într-o altă cauză rezultatul unei percheziţii informatice.

„Dacă noi, în activitatea noastră, facem o percheziţie informatică cu autorizare din partea judecătorului, pe lângă documentele pe care noi le căutăm sau mailurile care ne interesează, noi găsim un fişier video şi pe imagini vedem că s-a produs o crimă, un fişier video unde rezultă o infracţiune de pornografie infantilă, potrivit legii nu putem face nimic cu acele fişiere. Dimpotrivă, ele trebuie distruse. În acest fel, se elimină principalele modalităţi de investigare”, a spus Kovesi.

Şefa DNA a arăta că se dezincriminează şi infracţiunea de mărturie mincinoasă.

"Va afecta şi cauzele aflate pe rol, pentru că se aplică principiul legii celei mai favorabile. Orice persoană audiată ca martor va avea dreptul să spună ce vrea. Există un risc imens să se ajungă la erori judiciare. Nu va exista nicio sancţiune dacă acesta minte”, a arătat Kovesi.

În consecinţă, dacă vor fi adoptate, modificările ajunse pe masa Comisiei Iordache vor afecta activitatea tuturor procurorilor, nu doar pe cea a direcţiei pe care o conduce, a explicat şefa DNA.

"Un alt efect este acela că procurorii nu vor mai putea avea acces rapid la bazele de date. Să vă dau un un exemplu. Dacă în cazul unei infracţiuni de omor, criminalul pleacă de la locul faptei cu o maşină, procurorii şi poliţiştii nu vor putea verifica numărul maşinii, cine este proprietarul acelei maşini, în baza de date, pentru că avocatul potenţialului criminal ar avea acces şi el la baza de date. Investigatorii vor fi privaţi de instrumente care trebuie să fie simple, eficiente şi rapide atunci când vorbim de infracţiuni grave", a afirmat Kovesi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne