Kovesi: Scopul Guvernului nu e să reformeze sistemul judiciar, ci să le îngreuneze munca anchetatorilor

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a criticat modificările care vizează Codul de procedură penală operate recent în Parlament de coaliţia de guvernare PSD-ALDE.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Modificările adoptate de Parlamentul României la Codul de procedură penală îngreunează nu doar anchetarea cazurilor de corupţie, ci şi a infracţiunilor de drept comun, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru portalul Emerging Europe, citat de Agerpres.

"Aceste schimbări vor îngreuna nu doar anchetarea cazurilor de corupţie, ci şi a infracţiunilor de drept comun. Modificările la Codul de procedură intervin după alte amendamente la sistemul judiciar şi demonstrează că scopul Guvernului nu este să reformeze sistemul, ci să le îngreuneze munca anchetatorilor, procurorilor şi poliţiei. Desigur, aceste modificări nu vor intra în vigoare azi sau mâine. Trebuie promulgate de preşedinte, care ar putea decide să le trimită înapoi în Parlament sau la Curtea Constituţională", a declarat Kovesi.

Potrivit Emerging Europe, Guvernul ar putea accelera procesul de punere în aplicare a noilor legi recurgând la ordonanţe de urgenţă, aşa cum a făcut-o în ianuarie 2017, ceea ce a dus la proteste de masă.

"Posibilitatea există", admite Kovesi. "Aceste modificări pot trece printr-o ordonanţă de urgenţă, dar îmi este greu să comentez. Teoretic, modificările la codurile penale nu trebuie făcute niciodată prin OUG dacă nu există un motiv clar de urgenţă. În privinţa actualelor modificări, nu există o asemenea urgenţă", a apreciat Kovesi.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne