Kovesi: Mărirea duratei de reţinere, benefică pentru toate părţile dintr-un proces penal

Epoch Times România
25.04.2012

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri că mărirea duratei de reţinere ar fi o măsură benefică pentru toate părţile care participă într-un proces penal.

Ea a precizat că mărirea duratei de reţinere va ajuta nu doar procurorii, ci şi pe judecători, dar şi pe suspecţi.

"Va ajuta nu numai cercetarea penală, îi va ajuta şi pe judecătorii care vor dispune aceste măsuri, pentru că nu vom mai avea o justiţie contracronometru. Va ajuta şi persoanele care sunt suspectate, pentru că şi avocaţii vor avea un timp mai mare pentru a studia probele şi pentru a-şi pregăti apărarea. Cred că ar fi o măsură benefică pentru toate părţile care participă într-un proces penal", a afirmat şeful Ministerului Public, la sediul PÎCCJ.

În 19 aprilie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au susţinut că se impune majorarea duratei reţinerii de la 24 la 48 de ore.

Vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a precizat atunci că plenul Consiliului a discutat pe tema proiectului de revizuire a Constituţiei de la Camera Deputaţilor şi şi-a reiterat poziţia privind mărirea duratei reţinerii de la 24 la 48 ore.

Potrivit unor surse oficiale, magistraţii au susţinut că este importantă mărirea acestei durate deoarece atât procurorii care dispun reţinerea, cât şi judecătorii care judecă ulterior propunerea de arestare preventivă a suspecţilor sunt presaţi de timp.

Ei au arătat că în cazurile în care sunt mai multe persoane reţinute este prea scurt timpul pentru a fi studiate toate actele dintr-un dosar.

În 10 aprilie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a finalizat dezbaterile pe proiectul de modificare a Constituţiei.

Preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, preciza atunci că proiectul de revizuire a Constituţiei a păstrat linia dată de iniţiatori vizavi de ceea ce înseamnă armonizarea funcţionării instituţiilor statului sub aspectul cooperării între acestea şi pe ceea ce înseamnă mecanismul de autocontrol al instituţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor