Kissinger avertizează că un atac preventiv împotriva Phenianului este o mare probabilitate

Henry Kissinger
Henry Kissinger (Molly Riley-Pool/Getty Images)

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a afirmat că este de acord cu declaraţiile agresive făcute de preşedintele Donald Trump la adresa Coreei de Nord.

Fostul secretar de stat a declarat că administraţia Trump “ar ajunge la acea intersecţie şi tentaţia de a aborda situaţia cu un atac preventiv” împotriva Coreei de Nord “este puternică şi argumentul este raţional”.

PJ Media a afirmat într-un articol că “administraţia Trump a semnalat că Phenianul va trece o linie roşie dacă va dezvolta capabilitatea nucleară pentru programul său de rachete balistice intercontinentale. Totuşi, unii politicieni şi experţi militari susţin că Phenianul a trecut deja acea linie, sau cel puţin este foarte aproape de a ataşa focoase nucleare la rachetele sale”.

Kissinger şi-a exprimat opinia privind iminenta “răscruce de drumuri”, când administraţia ar putea lua în considerare o acţiune militară preventivă sau va înăspri sancţiunile împotriva regimului comunist nord-coreean.

“Vom ajunge la acea răscruce de drumuri şi tentaţia de a aborda situaţia cu un atac preventiv este puternică şi argumentul este raţional, însă nu am văzut nicio declaraţie publică din partea niciunui oficial important”, a declarat Kissinger membrilor Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul SUA. “Dar în orice caz, după cum consider eu, aş fi foarte îngrijorat de orice război american unilateral la graniţele Chinei şi Rusiei, în care nu suntem susţinuţi de o parte semnificativă a lumii, sau cel puţin în lumea asiatică”.

Traiectoria nord-coreeană actuală, a continuat Kissinger, ar putea duce la proliferare nucleară în Asia, deoarece în opinia fostului secretar de stat, Coreea de Sud nu va accepta să fie singura Coree fără o capabilitate nucleară. Iar Japonia va face acelaşi lucru imediat, a adăugat Kissinger, potrivit PJ Media.

“Ei trăiesc într-o lume nouă, în care ţări competente din punct de vedere tehnic şi cu structuri de comandă adecvate deţin arme nucleare într-o regiune unde există neînţelegeri naţionale considerabile. Aceasta este o lume nouă care va necesita un nou raţionament din partea noastră”, a afirmat Kissinger.

Această lume nouă va implica o restructurare a întregii poziţii americane de descurajare nucleară, a afirmat Kissinger, în condiţiile în care strategia actuală presupune o singură potenţială ameninţare nucleară. O ţară mică – Coreea de Nord – nu prezintă o ameninţare extremă, a adăugat el, însă situaţia are potenţialul de a se transforma într-un peisaj nuclear pe care lumea nu l-a mai văzut.

De altfel, administraţia preşedintelui Donald Trump doreşte să restructureze arsenalul nuclear american şi să dezvolte noi arme atomice cu putere redusă, în principal ca răspuns la acţiunile ruşilor din ultimii câţiva ani, conform unei declaraţii publicate vineri.

Evaluarea Situaţiei Nucleare evidenţiază obiectivele nucleare ale Pentagonului în timpul mandatului lui Trump, fiind pentru prima dată din 2010 când armata a detaliat modul în care anticipează ameninţările nucleare în următoarele câteva decenii.

Documentul susţine că Rusia trebuie să fie convinsă că va înfrunta „costuri cumplite inacceptabile” dacă va ameninţa chiar şi cu un atac nuclear limitat în Europa.

În urmă cu câteva zile, Kissinger a avertizat Congresul SUA împotriva unei eventuale intervenţii militare în apropierea graniţelor Rusiei şi Chinei fără un sprijin global.