Kim Jong-un dedicat denuclearizării, susţine Coreea de Sud

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Ministrul sud-coreean de Externe a afirmat că dictatorul nord-coreean şi-a luat “în mod direct” angajamentul în ceea ce priveşte denuclearizarea, în condiţiile în care discuţiile legate de o reuniune la care să participe Donald Trump şi Kim Jong-un sunt în desfăşurare în Finlanda.

Kang Kyung-wha, ministrul de Externe al Coreei de Sud, a declarat că liderul nord-coreean Kim Jong-un “şi-a dat cuvântul” că este dedicat denuclearizării, o condiţie principală pentru un potenţial summit cu preşedintele american Donald Trump în luna mai.

Trump a acceptat aşa-numite discuţii istorice după ce oficiali sud-coreeni au susţinut că liderul nord-coreean este dedicat curăţării Peninsulei Coreene de arme nucleare şi doreşte să pună capăt testelor de arme nucleare şi rachete balistice.

Coreea de Nord nu a confirmat public participarea la summit şi locul unei astfel de întâlniri.

Kang Kyung-wha a afirmat că guvernul său a cerut Phenianului “să indice în termeni clari angajamentul pentru denuclearizare”, adăugând că dictatorul Kim “a transmis acest angajament”.

Kang a declarat în emisiunea Face the Nation de la CBS că “el şi-a dat cuvântul” şi este “pentru prima dată când cuvintele au venit direct” de la liderul nord-coreean.

Între timp, un diplomat de rang înalt nord-coreean a sosit duminică în Finlanda pentru a participa la discuţii cu oficiali americani şi sud-coreeni pe tema summitului nuclear dintre Donald Trump şi Kim Jong-un.

Choe Kang-il, director adjunct al Departamentului pentru Afaceri Nord-Americane din cadrul Ministerului nord-coreean de Externe, este aşteptat să se întâlnească cu diplomatul american pensionat Kathleen Stephens, potrivit mai multor rapoarte.

La începutul acestei luni, Trump a uimit numeroşi observatori acceptând să se întâlnească cu liderul nord-coreean după luni de zile de tensiuni tot mai mari în Peninsula Coreeană din cauza programului nuclear al Phenianului .

Răspunsul lui Trump a declanşat o cursă pentru stabilirea unei agende credibile pentru convorbirile istorie dintre cei doi lideri.

Întâlnirea din Finlanda are loc după 3 zile de contacte între oficiali nord-coreeni şi suedezi în Stockholm care, aparent, nu au reuşit să paveze drumul pentru posibilul summit SUA-Coreea de Nord.

Totuşi, posibilitatea unui astfel de summit a fost pusă sub semnul întrebării deoarece noi imagini de satelit, aparent surprinse în 25 februarie, arată emisii care provin dintr-un reactor nuclear nord-coreean, lucru care pune la îndoială seriozitatea Coreei de Nord cu privire la reducerea capabilităţii sale nucleare.

Rob Munks, redactor la jurnalul Jane's Intelligence Review, a susţinut că reactorul cu apă uşoară “ar putea fi folosit pentru generarea de electricitate în scop civil, care este şi obiectivul său declarat, sau ar putea fi folosit pentru programul nuclear”.

El a menţionat că reactorul nuclear ar putea fi operaţional până la sfârşitul acestui an “cu mici semne de avertizare” înainte de atingerea acelui prag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe