Kim Jong-un ar avea un plan secret de a fugi în China

Dacă SUA ar ataca Coreea de Nord, dictatorul Kim Jong-un s-ar refugia în China şi apoi se va răzbuna.
 
Kim Jong-un
  Kim Jong-un (Foto: ED JONES/Getty Images - Epoch Times Germania)

Potrivit publicaţiei britanice „Express”, din cercurile secrete apropiate dictatorului nord-coreean au apărut informaţii potrivit cărora Kim Jong-un are pregătit un plan de a fugi în China în eventualitatea unui atac al SUA.

Două avioane mici ar fi pregătite în orice moment pentru a-l scoate din ţară în caz de urgenţă. Kim ar putea conduce un contraatac de pe un teren sigur din China din apropierea Coreei de Nord, lângă râul Yalu. Dictatorul ar lua cu el numai câteva persoane loiale, printre care soţia şi doi experţi în rachete.

Un fost ambasador a trădat

Detaliile acestui plan secret ar fi fost divulgate de Thae Yong-ho, fostul adjunct al ambasadorului Coreei de Nord în Marea Britanie. Până la fuga lui în Occident anul trecut, Thae făcea parte din cercul de apropiaţi ai lui Jong-un. Thae a scurs planul de fugă al dictatorului nord-coreean serviciilor secrete MI5 şi CIA, în urma unor lungi interviuri.

Potrivit acestui plan, Kim ar fi însoţit de generalul locotenent Kim Rak-gyom, comandantul Forţei Strategice al Armatei Populare Coreene (KPA), departamentul militar care supraveghează unităţile de rachete, alături de expertul în rachete Kim Jong-sik. Din motive necunoscute, fostul general al forţelor aeriene General Pyong-Chol a fost exclus de pe lista fugarilor.

Avioanele ar urma să decoleze de pe unul din cele 5 piste de aterizare asociate palatelor lui Kim. Dictatorul ar zbura în unul din avioane şi soţia sa în altul. Planul nu a menţionat nimic despre de fiica lor.

O altă sursă secretă a confirmat scenariul publicaţiei „Expres”.

Rolul Chinei

Cum s-ar comporta China în cazul unui război nu este clar, ultima dată aceasta făcând apel la moderaţie. Este interesant că regimul comunist nord coreean instalat de Beijing a fost folosit în trecut ca pârghie împotriva lumii libere.

Menţinerea la putere a familiei Kim depinde complet de sprijinul anumitor cercuri de putere din China, chiar dacă şeful statului Xi Jinping ar părea că nu se lasă antrenat în jocul Coreei de Nord.

Wall Street Journal a raportat referitor la strategia lor: ”campanie paşnică de presiune” scopul fiind acela de a ”denucleariza” peninsula coreeană.