Kilopower, "mini-reactorul" nuclear al NASA care va genera energie pe Marte [video]

NASA rezolvă unul dintre cele mai mari obstacole în calea menţinerii unei colonii umane în spaţiu
Proiect
Proiect (NASA)

Următorul pas important pentru omenire în sectorul explorării spaţiului este să calce pe pământul marţian. Unele agenţii, în special NASA, lucrează pentru a realiza acest lucru în deceniile următoare şi, pe moment, au rezolvat unul dintre principalele obstacole: cum să se genereze energie departe de Pământ.

Soluţia este Kilopower, un reactor nuclear mic, creat de NASA în colaborare cu Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, care a fost testat cu succes.

Mini-reactorul nuclear Kilopower
Mini-reactorul nuclear Kilopower (NASA)

Acest reactor nuclear are toate caracteristicile pentru a deveni soluţia ideală la problema generării de energie în spaţiu, potrivit creatorilor săi. Măsoară aproximativ 2 metri, structura este compactă şi poate genera între 1 şi 10 kilowaţi de energie în mod constant şi fiabil.

În plus, atât funcţionarea, cât şi întreţinerea sa sunt simple. Kilopower se bazează pe o tehnologie creată în anii '60 şi are puţine componente mobile. Datorită mărimii şi robusteţii sale, mii de reactoare Kilopower, adică mii de kilowaţi putere, ar putea fi trimise într-un singur modul.

Potrivit estimărilor NASA, doar cinci dintre aceste reactoare sunt necesare pentru a furniza energia necesară unui "habitat marţian", pentru a îndeplini funcţii cum ar fi purificarea apei sau crearea de oxigen. Reactorul ar fi, de asemenea, utilizat să creeze combustibilul necesar pentru a reveni pe Pământ.

Problema energiei în călătoriile spaţiale provine de la faptul că transportul combustibilului la bordul navelor spaţiale nu este viabil, atât în ce priveşte greutatea cât şi pentru costul economic. De aceea, cercetătorii caută modalităţi de a genera energie direct pe teren.

Divizia de dezvoltare de la NASA a creat acest reactor pornind de la un proiect din anii '50 şi '60 ai secolului trecut. La acel moment, reactorul a fost conceput pentru a propulsa nave spaţiale; nu exista încă în planurile agenţiei spaţiale din SUA o excursie pe Marte.

Pe lângă furnizarea energiei pentru eventualele colonii umane de pe Marte, NASA doreşte, de asemenea, să utilizeze Kilopower în alte misiuni, cum ar fi cele care vor vizita în curând lunile lui Jupiter şi Saturn sau pentru o viitoare bază pe Lună.

Mai multe informaţii: NASA

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură