Kievul îi cere lui Trump să menţină sancţiunile împotriva Rusiei

Ministrul ucrainean al Apărării i-a cerut noului preşedinte american să continue să ofere Kievului asistenţă politică şi militară şi, de asemenea, să menţină sancţiunile împotriva Rusiei pentru a descuraja “escaladarea continuă” a războiului din estul Ucrainei, susţinut de Kremlin.
Ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak.
Ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak. (Getty Images)

Cu o zi înaintea învestirii oficiale a lui Donald Trump, ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a declarat că “este foarte important ca Ucraina să aibă suportul politic al Statelor Unite” şi Trump “să menţină sancţiunile impuse împotriva Rusiei, în condiţiile în care acesta este unul dintre aspectele majore care îl descurajează pe preşedintele [Vladimir] Putin să amplifice situaţia şi mai mult”.

Poltorak a mai precizat că ridicarea sancţiunilor va trimite un mesaj periculos Rusiei şi altor ţări care încalcă legea internaţională – posibil provocând “haos în lume” – deoarece sugerează că ele se vor confrunta în viitor cu consecinţe minime pentru fapte ilegale.

Oficialul ucrainean a sugerat că Rusia se va simţi ademenită să confişte şi mai mult teritoriul ucrainean, sau chiar să invadeze un stat membru NATO.

Trump, care l-a lăudat pe Putin, a declarat recent pentru Wall Street Journal că plănuieşte să menţină sancţiunile “cel puţin pentru o perioadă de timp”, dar a sugerat că va lua în considerare şi ridicarea lor dacă Rusia ajută SUA în lupta împotriva teroriştilor.

Fosta administraţie a preşedintelui Barack Obama a impus pentru prima dată sancţiunile împotriva Rusiei după ce aceasta a invadat şi anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Obama a impus Moscovei sancţiuni suplimentare la începutul acestei luni ca răspuns la presupusa campanie de atacuri cibernetice desfăşurate de Rusia în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial din Davos în 20 ianuarie, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că speră că va fi menţinută cooperarea eficientă dintre Ucraina şi SUA şi că se aşteaptă la o unitate Transatlantică.

De asemenea, 18 ţări au furnizat Ucrainei asistenţă de natură militară.

Poltorak a declarat că majoritatea asistenţei străine a provenit din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei şi Lituaniei sub formă de pregătire şi echipamente militare.

Începând cu 2014, Washingtonul a oferit Kievului asistenţă în valoare de peste 1,3 miliarde de dolari, inclusiv echipamente şi pregătire.

Doar Lituania a furnizat Ucraineni arme mici şi muniţie, a susţinut Poltorak.

În timp ce rămâne de văzut dacă Trump va continua să susţină Ucraina, alţi aliaţi au promis că îşi vor menţine sprijinul.

Secretarul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat vineri în Kiev că Marea Britanie va rămâne fermă alături de Ucraina şi îşi va continua programul de pregătire militară.

Peste 9.750 de persoane au fost ucise în luptele din estul Ucrainei desfăşurate între trupele guvernamentale ale Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia, conform ONU.

Rusia neagă susţinerea separatiştilor cu bani, arme şi soldaţi, în ciuda unui număr semnificativ de dovezi care ar confirma acest lucru.

Un acord de pace încheiat în capitala belarusă Minsk a fost încălcat aproape zilnic de când a fost adoptată a doua versiune a acordului în februarie 2015.

Poltorak a declarat că singura cale de a pune capăt conflictului este prin mijloace politice şi diplomatice, adăugând că “aceste mijloace sunt posibile doar dacă [Ucraina] va avea o armată puternică”.

El a mai afirmat că a fost înregistrat un progres semnificativ începând cu 2014 în ceea ce priveşte modernizarea forţelor armate ale Ucrainei, care cuprind 250.000 de soldaţi.

Ucraina a avut doar 5.000-6.000 de soldaţi pregătiţi pentru luptă în aprilie 2014, când a izbucnit conflictul separatist.

În plus, Ucraina produce tancuri noi şi le modernizează pe cele vechi, şi, de asemenea, produce propriile drone aeriene şi vehicule de luptă ghidate de la distanţă.

Totuşi, Poltorak a declarat că asistenţa americană – în special privind pregătirea trupelor – este importantă pentru Ucraina.

“Din păcate, nu putem influenţa deciziile pe care le-ar putea lua [Trump]” cu privire la asistenţa americană pentru Ucraina, a susţinut Poltorak, adăugând că “ne vom proteja propria ţară până la capăt”.

“Lucrul de care pot fi sigur este că lui Putin şi forţelor sale nu le va fi uşor să se deplaseze pe teritoriul Ucrainei”, a concluzionat oficialul ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe