Kievul, din nou în flăcări

Haosul a cuprins Kiev-ul, capitala Ucrainei
Haosul a cuprins Kiev-ul, capitala Ucrainei (ANATOLII STEPANOV / AFP / Getty Images)

Kievul a fost astăzi din nou în flăcări, în ceea ce este considerată ca fiind cea mai violentă zi de confruntări de la începerea protestelor în luna noiembrie. Bilanţul provizoriu indică moartea a zece persoane şi rănirea a cel puţin alte 150 de persoane, conform Euronews. Poliţia a tras în protestatari, iniţial cu gloanţe de cauciuc şi grenade fumigene, iar apoi cu gloanţe adevărate.

Opoziţia a convocat pentru astăzi un mare miting în faţa parlamentului din Kiev, la o zi după intrarea în vigoare a amnistierii demonstranţilor, cerând în continuare demisia preşedintelui Viktor Ianukovici. Protestatarii au încercat să intre în Parlament, dar forţele de ordine le-au blocat violent accesul. La ora actuală luptele de pe Maidan sunt înnăbuşite cu forţa armată, cu transportoare blindate, iar militarii au primit astăzi ordin să tragă în oameni cu gloanţe adevărate. Ordinul a fost dat de către comandantul trupelor interne, care a permis focul în caz de conflict. Focurile de armă se aud destul de des.

Zona ocupată de protestatari a fost restrânsă continuu prin intervenţia armatei.

Ministerul ucrainean al Internelor relata în jurul orelor 13.00 că "protestatarii din capitală încearcă să ocupe o clădire din apropierea Radei Supreme, aruncând bombe fumigene în interiorul clădirilor. Oamenii din ele sar de la ferestre". Străzile sunt un haos de zgomot şi fum. S-a dat foc multor maşini şi unui transportor blindat al poliţiei.

Deputaţii au fost blocaţi în clădirea parlamentului până în jurul orelor 14.00 când au reuşit să scape. Parlamentul a fost asediat, numai intrarea principală rămânând deschisă, iar strada a fost blocată. Poliţişti au aruncat cu grenade lacrimogene şi au tras în oameni de pe acoperişuri. Biroul partidului Reghionov a fost ars, iar în parcul Mariinky s-a dat foc corturilor Titushki (provocatorii autorităţilor).

Foarte mulţi oameni au fost răniţi. Medici voluntari îi scot de pe străzile unde se duc luptele. Temându-se ca ar putea fi arestaţi la spital, răniţii refuză să urce în ambulanţe, aşa că sunt duşi în Maidan.

Pe strada Gruchevskogo, la orele 14.37, poliţia ataca activ şi arunca granade, iar protestatarii răspundeau cu petarde şi cocktail-uri Molotov.

Jurnalistul rus Ilya Varlamov relatează că cel puţin 18 jurnalişti au fost răniţi în cursul evenimentelor de azi, iar un post de televiziune al opoziţiei a fost închis. Nu există zboruri de la Moscova la Kiev, iar în aeroporturile Moscovei fiecare călător este interogat de ofiţeri în civil. Toate aeroporturile din Kiev sunt închise şi se crede că nimeni nu mai poate intra sau ieşi din oraş.

Preşedintele Ianukovici refuză să răspundă apelurilor telefonice primite din partea lui Manuel Barosso şi Angelei Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe