Khamenei sfidează apelul UE de a face presiuni asupra guvernului sirian în privinţa armistiţiului din Ghouta

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Getty Images)

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, l-a lăudat joi pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi a precizat că Teheranul va continua să îl susţină în ciuda criticilor internaţionale generate de numărul mare de civili ucişi în Ghouta de Est.

Declaraţia lui Khamenei a fost făcută la o zi după ce Uniunea Europeană a cerut Iranului şi Rusiei să exercite presiuni asupra aliatului lor, Assad, să pună capăt ofensivei guvernamentale şi să respecte un acord de încetare a focului declarat de ONU în Ghouta de Est, o suburbie a Damascului, unde peste 500 de civili au fost ucişi în bombardamente.

“Iranul va continua să susţină guvernul sirian”, a afirmat Khamenei, potrivit website-ului său oficial. “Siria este în prezent pe linia frontului şi este datoria noastră să apărăm rezistenţa siriană”.

Khamenei l-a numit pe Assad “un mare exemplu de rezistenţă şi o imagine a luptei”, precizând că liderul sirian “nu a ezitat niciodată şi a rămas pe poziţia sa: acest lucru este extrem de important pentru o naţiune”.

În plus, Khamenei a declarat că Iranul a rezistat împotriva opoziţiei globale de la înfiinţarea Republicii Islamice în urmă cu aproximativ 40 de ani.

“Din prima zi, toate puterile majore ale lumii s-au unit şi au acţionat împotriva noastră: SUA, [fostul] URSS, NATO, lumea arabă şi reacţionarii regionali – cu toţii s-au unit. Dar am supravieţuit şi am prosperat”, a susţinut Khamenei.

În 24 februarie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care a cerut un armistiţiu de 30 de zile în Ghouta, însă violenţele au continuat, guvernul şi rebelii învinuindu-se reciproc pentru încălcarea acordului.

În 26 februarie, Rusia a declarat că va aplica un regim de încetare a focului de doar 5 ore în fiecare zi pentru a permite ajutoarelor umanitare să fie livrate în zonele lovite ale Ghoutei de Est şi pentru a permite civililor să plece de pe câmpul de luptă.

Dar, oficiali ONU au declarat că pauza nu este suficient de mare pentru livrarea ajutoarelor. În acelaşi timp, aşa-zisul “coridor umanitar” al Rusiei a rămas în mare parte nefolosit, potrivit observatorilor independenţi din Ghouta.

Prezenţa Teheranului în Siria este tot mai accentuată. Iranul a construit o nouă bază militară în ţara arabă şi aceasta este folosită pentru stocarea de rachete capabile să lovească întregul teritoriu al Israelului, precizează unele rapoarte. Imaginile de satelit furnizate de Imagesat Internaţional surprind baza, care este localizată la 12 km nord-vest de capitala siriană Damasc, cu hangare nou construite.

Khamenei a făcut declaraţiile în timp ce administraţia preşedintelui american Donald Trump pregăteşte terenul pentru a abandona acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran în cazul în care aliaţii europeni eşuează să remedieze acordul şi să închidă breşele cheie care au permis Republicii Islamice să continue cercetările nucleare sensibile şi să dezvolte rachete balistice, au afirmat înalt oficiali ai administraţiei şi politicieni de rang înalt care au comentat la Washington Free Beacon dezbaterile diplomatice sensibile aflate în derulare.

“Suntem dedicaţi colaborării cu aliaţii noştri pentru a neutraliza şi contracara influenţa destabilizatoare a regimului [iranian] şi sprijinul acordat teroriştilor, pentru a restabili un echilibru de putere în regiune şi pentru a asigura un acord cu aliaţii europeni care să abordeze deficienţele acordului nuclear în următoarele 120 de zile, sau SUA se va retrage din acord”, a declarat un înalt oficial de la Consiliul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, într-un interviu cu Free Beacon.

Dacă aliaţii europeni nu vor aborda neajunsurile pe care administraţia Trump le consideră importante pentru ca acordul curent să fie eficient, atunci SUA nu va mai autoriza ridicarea sancţiunilor aplicate împotriva Iranului. În urma ridicării sancţiunilor, Teheranul a obţinut miliarde de dolari pentru a-şi finanţa eforturile militare în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe