KGB-ul ocupă biroul criticului anti-Kremlin Alexei Navalni

Rusiei nu îi prea place anti-corupţia. Birourile lui Navalny au fost percheziţionate de civili care nici măcar nu s-au sinchisit să se legitimeze, confiscând computere fără să ofere vreun motiv
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi activistul rus şi opozantul Kremlinului, Alexei Navalni.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi activistul rus şi opozantul Kremlinului, Alexei Navalni. (Captură Foto)

Roman Rubanov, directorul Fundaţiei pentru Anticorupţie condusă de Alexei Navalni, a declarat că agenţii federali au ocupat biroul Fundaţiei din Moscova, pe care poliţia l-a evacuat în urmă cu câteva zile după o presupusă ameninţare cu bombă.

Rubanov a declarat website-ului de ştiri Meduza că agenţii Serviciului Federal de Securitate, succesorul KGB-ului rusesc, au fost observaţi prezentându-şi legitimaţiile pentru a obţine acces în centrul de afaceri în care se află biroul Fundaţiei pentru Anticorupţie.

Duminica trecută, în condiţiile în care mai multe proteste au avut loc în diverse oraşe din Rusia, poliţia moscovită a efectuat un raid în biroul lui Navalni, ordonând tuturor celor aflaţi la faţa locului să părăsească clădirea din cauza unei presupuse ameninţări cu bombă. Mulţi membri ai personalului şi mulţi voluntari au refuzat să se supună ordinelor poliţiei, iar ulterior au fost arestaţi şi condamnaţi la câteva zile de închisoare.

Criticii susţin că poliţia a încercat să oprească grupul lui Navalni să transmită în direct pe Internet protestele ce au avut loc la nivel naţional, la a căror organizare a ajutat şi Fundaţia pentru Anticorupţie.

Poliţiştii ruşi şi un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în civil au confiscat ulterior computerele şi alte echipamente tehnice de la sediul fundaţiei. Rubanov şi colegii săi susţin că nu au primit nicio explicaţie pentru confiscarea obiectelor, adăugând că bărbaţii în civil au refuzat să se identifice în faţa jurnaliştilor şi activiştilor care i-au filmat în timpul acţiunii lor.