Junker: Voi milita pentru caracterul ireversibil al progreselor realizate

La 10 ani de la aderarea României la UE, prezent în plenul Parlamentului, preşedintele CE Jean-Claude Juncker, afirma joi că Mecanismul de Cooperare şi Verificare este “bine realizat” şi nu vor mai fi adăugate şi alte exigenţe.
Sorin Grindeanu împreună cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, 17 februarie 2017
Sorin Grindeanu împreună cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, 17 februarie 2017 (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

În cadrul unui discurs cu privire la viitorul Europei, preşedintele Comisiei Europene a făcut mai multe afirmaţii cu privire la progresul vizibil făcut de România în ultimii 10 ani, despre modul favorabil în care a decurs realizarea MCV-ului, aspect datorită căruia nu este necesară îndeplinirea unor alte criterii.

"În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), aş dori să mai adaug că nu ar trebui să ne imaginăm că ar trebui să mai adăugăm alte noi criterii şi exigenţe, de pe o zi pe alta. Mecanismul este bine realizat şi alte exigenţe, alte criterii nu vor mai fi adăugate la cele existente", afirma preşedintele Comisiei Europene.

Preşedintele CE a mai ţinut să afirme că va oferi sprijin pentru ca România să facă progrese în continuare, că se poate „conta pe sprijinul neştirbit al Comisiei prin fondurile structurale, în special” iar pe mai departe se aşteaptă la o cooperare şi mai mare după încheierea MCV-ului.

"Sfârşitul MCV-ului înseamnă încă şi mai multă cooperare, întrucât cooperarea este esenţială, pentru că solidaritatea europeană este o legătură de angajament între statele noastre şi popoarele noastre şi, după sfârşitul acestui mecanism, cooperarea va continua. Aceasta este prioritatea absolută. Ştiţi că puteţi conta pe sprijinul neştirbit al Comisiei prin fondurile structurale, în special. Iar eu voi milita, pe lângă autorităţile române, pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate", a mai adăugat acesta.

De asemenea, Juncker a pus un mare accent pe tinerii români, pe faptul că vocea lor nu ar trebui ignorată şi pe faptul că independenţa justiţiei trebuie respectată.

"Încrederea concetăţenilor noştri trebuie să fie meritată. Şi aceasta se realizează prin respectarea independenţei justiţiei şi prin separarea puterilor în stat. Acestea sunt două mize esenţiale pentru societatea românească şi pentru tinerii români care sunt purtătorii promisiunilor de viitor. Acesta este atuul dumneavoastră cel mai preţios — aceşti tineri care sunt ataşaţi valorilor democratice şi statului de drept. Aşteptările, speranţele lor legitime trebuie să fie luate în consideraţie".

Concluzionând, Juncker a menţionat că sunt suficiente criteriile actuale de de adeziune la Spaţiul Schengen şi nu se doreşte îngreunarea lor, ideea este ca „România să poată deveni membru al Spaţiului Schengen cât mai curând posibil deoarece este un loc meritat”.

Ulterior, invitat la recepţia de Ziua Europei organizată de Iohannis la Cotroceni, Juncker a precizat că până în 2019 MCV ar trebuie să fie anulat şi că îşi doreşte ca până atunci România să fi în Schengen.