Juncker: Până în 2019 Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie să fie anulat

MCV ar trebui anulat până în 2019 când România preia preşedinţia rotativă a UE, a opinat Jean-Claude Juncker.
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (SAMUEL KUBANI /AFP/Getty Images)

Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie ridicat până la preluarea de către România a Preşedinţiei rotative a UE, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la recepţia organizată de Ziua Europei la Cotroceni, adăugând că şi-ar dori ca până atunci ţara noastră să facă parte din Schengen.

"România îşi va exercita pentru prima dată în istorie preşedinţia Consiliului UE în 2019. Până atunci, MCV să fie anulat. Nu putem prezida UE sub impresia că suntem verificaţi de ceilalţi. Aş vrea ca până atunci România să facă parte din zona Schengen. Trebuie să îi acordăm statutul de membră a Spaţiului Schengen.", a declarat Juncker, citat de Mediafax, la Cotroceni.

Şeful Comisiei Europene a mai opinat că românii trebuie să fie mândri de parcursul lor european, şi că, la rândul său, UE s-a îmbogăţit prin prezenţa României în cadrul său.

"România este o mare naţiune", a adăugat Juncker.

La rândul său, preşedintele Iohannis a apreciat că unul dintre cele mai importante momente pe care România trebuie să se concentreze este cel al preluării Preşedinţiei rotative a UE, în primul semestru al lui 2019. Iohannis a mai precizat că aderarea la Zona Euro şi spaţiul Schengen rămân două obiective „majore” şi „legitime” ale României şi că speră ca acestea să se materializeze în viitorul apropiat.