Juncker cere Romei să intensifice lupta împotriva “corupţiei” după formarea noului guvern italian anti-establishment

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Patrick Hertzog/AFP/Getty Images)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a criticat Italia şi a cerut membrului UE să nu mai învinuiască blocul pentru “toate lucrurile care merg prost în sudul Italiei” şi să depună mai multe eforturi pentru a lupta împotriva corupţiei.

Juncker a afirmat că nu va mai accepta acuzaţia că Uniunea Europeană nu face suficient pentru a combate şomajul în rândul tinerilor din Italia, aşa cum a susţinut noul guvern populist condus de Liga şi Mişcarea Cinci Stele.

Juncker a adăugat că a sosit momentul ca italienii să îşi rezolve propriile probleme politice interne şi să nu mai “împovăreze UE cu responsabilităţi”, potrivit Express.co.uk.

“Iubesc mult Italia, frumoasa Italie. Dar nu mai accept că tot ce merge rău în sudul Italiei, în Mezzogiorno, se explică prin faptul că UE, sau Comisia Europeană, nu ar face suficient”, a precizat Juncker.

Preşedintele Comisiei UE a mai afirmat: “Italienii trebuie să aibă grijă de regiunile mai sărace ale Italiei.

“Acest lucru înseamnă mai multă muncă, mai puţină corupţie, seriozitate.”

“Îi vom ajuta, aşa cum am făcut-o întotdeauna, dar nu vom juca acest joc care împovărează UE cu responsabilităţi.”

“O ţară este o ţară, o naţiune este o naţiune. Naţiunile sunt pe primul loc, Europa pe locul doi”.

Matteo Salvini şi Luigi Di Maio, liderii partidelor anti-establishment Liga şi, respectiv, Mişcarea Cinci Stele, au convenit să formeze o coaliţie de guvernare între cele două formaţiuni politice.

După câteva ore de discuţii în centrul Romei, cei doi lideri politici au susţinut într-o declaraţie comună: “Au fost îndeplinite condiţiile pentru un guvern politic”.

Acordul de coaliţie, încheiat după alegeri neconcludente din luna martie, a înlăturat riscul unei repetări a scrutinului, perspectivă care a produs agitaţie pe pieţele financiare din Italia în această săptămână.

Salvini şi Di Maio au convenit în ceea ce priveşte formarea unui guvern, listă cuprinzând miniştrii fiind prezentată preşedintelui Sergio Mattarella, care a acceptat-o joi noaptea. În cursul zilei de vineri urmează să fie investiţi membrii noului guvern, potrivit Financial Times.