Judecătorul Danileţ: Tudorel Toader a încălcat legea şi principiul separaţiei puterilor în stat

Liderii PSD invocă adesea prezumţia de nevinovăţie în special când explică de ce păstrează în funcţii persoane cu dosare penale, sau chiar condamnate în primă instanţă. Ori chiar această prezumţie a fost încălcată de Tudorel Toader când a publicat acţiuni disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară contra lui Kovesi, arată judecătorul Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Epoch Times România)

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al CSM, îl acuză pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că, prin publicarea acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat, legea şi, nu ultimul rând, acea prezumţie de nevinovăţie despre care liderii PSD şi ALDE, premierul Dăncilă etc. nu pierd nicio ocazie să vorbească.

Mai mult, ceea ce a făcut Toader poate constitui în anumite condiţii chiar infracţiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, mai arată judecătorul.

"În calitate de fost membru CSM, spun în mod ferm: ministrul nu poate publica documente din dosarul disciplinar vizând un magistrat, cât timp acesta nu este soluţionat definitiv şi datele cu caracter personal, inclusiv numele şi prenumele, nu sunt anonimizate!

Am explicat pe larg aici https://cristidanilet.wordpress.com/…/ministrul-documente-…/

Că este aşa o spune LISTA CU DOCUMENTE de interes public de pe site-ul Inspecţiei judiciare care prevede în mod expres că acţiunile disciplinare sunt publice numai după rămânerea definitivă a soluţiei CSM https://goo.gl/AiEGXd

Publicarea unui document din dosarul disciplinar al unui magistrat aflat în curs de soluţionare încalcă principiul separaţiei puterilor din stat - ministrul influenţează CSM, organ din cadrul autorităţii judiciare; încalcă dreptul la proces echitabil al magistratului - ministrul încalcă prezumţia de nevinovăţie a celui cercetat; încalcă legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal - dacă nu sunt eliminate asemenea date; şi poate constitui în anumite condiţii chiar infracţiunea prevăzută de art. 304 Codul penal", scrie Danileţ, pe pagina sa de Facebook.

Replica lui Tudorel Toader

De partea sa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că raportul Inspecţiei Judiciare privind cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kovesi, publicat în susţinerea celui de revocare, este finalizat şi nu are caracter confidenţial. Toader mai susţine că s-a consultat cu specialişti în păstrarea datelor clasificate din minister înainte de a face public documentul.

"În primul rând, într-o conferinţă de presă cineva a folosit părţi din conţinutul şi concluziile respectivului raport. În al doilea rând, raportul este publicat, este public deja pe o revistă electronică de profil juridic. În al treilea rând, articolul 48 din legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii îi conferă raportului caracter confidenţial şi nu secret, atâta timp cât este în lucru la Inspecţia Judiciară, atâta timp cât nu s-a pus rezoluţia şi raportul nu este încă trimis la CSM. Raportul despre care vorbiţi este finalizat, are rezoluţie, trimis la Inspecţia Judiciară. Prin urmare, nu intră nici sub caracterul confidenţial, darămite sub cel de secret sau secret de serviciu. În al patrulea rând, înainte de a-l face public am consultat specialiştii în păstrarea datelor clasificate din MJ, spunându-mi-se că nu este nicio problemă", a explicat Tudorel Toader, preluat de Agerpres, sâmbătă, la Antena 3.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne