Judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, acuzată că a luat mită 50.000 de euro. DNA cere arestarea preventivă

Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Procurorii DNA cer arestarea judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, de la Tribunalul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, reiese dintr-un comunicat remis joi de agenţia anticorupţie.

Cererea procurorilor a fost înaintată Curţii de Apel Bucureşti.

Anterior, la data de 16 mai 2018, având în vedere calitatea de magistrat a inculpatei Burlan-Puşcaş Elena, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea menţionată.

În referatul procurorilor se arată că, în dosarul înregistrat la DNA în anul 2016, au fost identificate date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

"În contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă, inculpata Burlan-Puşcaş Elena, în calitatea menţionată mai sus, a primit, în perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpaţii vizaţi de cercetarea judecătorească (din care doi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro.

Banii respectivi au fost primiţi de magistrat pentru a dispune faţă de cei doi inculpaţi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a şi întâmplat în perioada 01 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluţii au fost desfiinţate de instanţa superioară de control judiciar.

În acelaşi context, pentru aceeaşi sumă de bani, printr-o sentinţă din luna februarie 2010, judecătorul Burlan-Puşcaş Elena a pronunţat pedepse cu suspendarea executării faţă de toţi inculpaţii din dosarul respectiv.

În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentinţă a fost desfiinţată în parte, Curtea de Apel Bucureşti pronunţând pedepse cu executare faţă de autorii infracţiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani şi 6 luni."