Joc de şah: Donald Trump îl concediază pe Steve Bannon de la Casa Albă

Mutare majoră în războiul dintre Trump şi estalishmentul american: Trump optează să-l sacrifice pe Bannon, devenind tot mai înconjurat de oameni care nu au de a face cu agenda declarată în timpul campaniei.
Steve Bannon
Steve Bannon (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump l-a concediat pe strategul său şef, Steve Bannon, de la Casa Albă.

Trump a declarat consilierilor săi seniori că a decis să îl îndepărteze pe Bannon, strategul şef al Casei Albe şi editorul şef al siteului Breitbart.com, de dreapta. Breitbart.com este numit după Andrew Breitbart, un jurnalist american de prestigiu, care a murit în condiţii suspecte în 2012, la scurt timp după ce a anunţat că are dovezi incriminante despre preşedintele american Barack Obama pe care intenţiona să le facă publice.

Bannon, cunoscut pentru vederile sale dure anti-establishment şi unul dintre pilonii campaniei electorale a preşedintelui Trump din 2016, este extrem de contestat de clasa politică de la Washington fiind considerat naţionalist.

Expulzarea lui Bannon vine după luni de controverse şi certuri între Bannon şi partea pro-establishment a administraţiei Trump - nu în ultimul rând Jared Kushner, ginerele preşedintelui american şi gen McMaster, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională.

Încă de la numirea sa, Bannon, împreună cu gen Michael Flynn (fost consilier de Securitate Naţională, debarcat în urma unui scandal extrem de bizar), au fost unii dintre cei mai contestaţi membri ai echipei lui Trump, deşi au pus masiv umărul la victoria acestuia în alegeri.

Donald Trump este tot mai izolat la Casa Albă, având de înfruntat un război mediatic şi de culise purtat de establishmentul politic american, în frunte cu clanul Clinton şi membri marcanţi ai Partidului Democrat.

Statui, demonstraţii, înscenări

Încă de la învestirea sa, Trump a fost constant acuzat de neo-liberali de complot cu Kremlinul, în ciuda lipsei oricăror dovezi. În ultimele două săptămâni, campania de presă organizată împotriva sa pe acest caz a pierdut complet avântul, în ciuda cererilor repetate de demitere a preşedintelui, şi chiar a constituirii unei comisii speciale de anchetă în acest sens.

Weekendul trecut, la o demonstraţie a organizaţiei "Uniţi Dreapta", organizată pentru a protesta împotriva demolării unei statui a eroului confederat gen. Lee, după două ore de ciocniri violente între demonstranţi şi anti-demonstranţi, nesancţionate de poliţie, un suporter al demonstraţiei a lovit cu un autovehicul mulţimea, omorând o femeie de 32 de ani.

Trump a refuzat să învinuiască partea de dreapta, afirmând că există vină de ambele părţi. Afirmaţia lui Trump a generat o reacţie virulentă din partea stângii şi establishmentului american, coagulând forţe suplimentare împotriva preşedintelui american.

Versiunea oficială a expulzării

Se crede că expulzarea lui Bannon ar avea legătură cu un interviu pe care l-a acordat la începutul săptămânii, în care afirma că are puterea de a concedia oficialii de la Casa Albă care se opun politicii preşedintelui relativ la Coreea de Nord. Preşedintele a avertizat că Bannon se află pe un teren minat, însă a declarat că încă are încredere în strategul său şef.

Totuşi, vineri, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că "şeful de personal al Casei Albe împreună cu Steve Bannon au căzut de acord că azi este ultima zi a lui Steve".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe