Jim Mattis: “Prea devreme” pentru a spune dacă Jocurile Olimpice de Iarnă pot reduce tensiunile în Peninsula Coreeană

James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

Secretarul american al Apărării a susţinut că rămâne de văzut dacă contactele dintre Coreea de Sud şi de Nord la Jocurilor Olimpice de Iarnă vor oferi rezultate. Kim Jong-un l-a invitat, printr-o scrisoare, pe preşedintele sud-coreean la un summit în Phenian.

O încălzire uşoară a relaţiilor dintre cele două Corei în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă s-ar putea să nu fie suficientă pentru a aduce pacea în Peninsula Coreeană, a afirmat duminică secretarul american al Apărării, Jim Mattis.

“Este prea devreme să spunem dacă ... utilizarea Jocurilor Olimpice pentru reducerea tensiunile va avea efect după terminarea Jocurilor; nu putem spune pe moment”, a declarat Mattis reporterilor.

Mattis a pus sub semnul îndoielii intenţiile dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, menţionând decizia acestuia de a desfăşura o paradă militară înaintea Jocurilor.

“În acest context, el a desfăşurat o paradă militară care a scos în evidenţă rachetele sale balistice. Este un moment foarte bizar dacă, într-adevăr, el doreşte să demonstreze o încălzire [a relaţiilor]”, a mai susţinut oficialul american.

Alţii şi-au manifestat temerile că Nordul încearcă să folosească Jocurile Olimpice pentru a lua în ironiza sancţiunile internaţionale, inclusiv prin faptul că şi-a adus în Coreea de Sud 120 de artişti pe mare – forţând Sudul să trateze feribotul ca o excepţie de la sancţiunile maritime aplicate asupra Coreei de Nord.

Nordul invită Sudul la discuţii

Comentariile lui Mattis au avut loc după ce sora liderului nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in să viziteze Phenianul.

Kim Yo-jong, sora de 30 de ani a dictatorului nord-coreean, a afirmat că fratele ei speră să găzduiască un summit cu Sudul pentru a îmbunătăţi legăturile după o perioadă prelungită de animozitate.

Moon nu a acceptat încă invitaţia, însă a făcut presiuni pentru a găsi o soluţie diplomatică la criza generată de programul nord-coreean de arme nucleare şi rachete balistice.

Administraţia preşedintelui Donald Trump, pe de altă parte, a folosit strategia unei retorici dure şi a impunerii de sancţiuni severe. În plus, Washingtonul a afirmat că Nordul trebuie să renunţe mai întâi la programul său nuclear înainte să poată avea loc un dialog.

Mattis a susţinut că gesturile diplomatice dintre cele două Corei la Jocurile Olimpice nu au cauzat o fisură în relaţia dintre Washington şi Seul.

Dacă Moon va accepta oferta lui Kim Jong-un pentru un summit, ar fi prima astfel de întâlnire care ar avea loc între liderii celor două ţări începând cu 2007.