Jean-Claude Juncker: Fără milioane de imigranţi africani Europa va fi pierdută

Jean Paul Juncker
Jean Paul Juncker (Patrick Hertzog/AFP via Getty Images)

Bruxelles-ul deschide căi legale pentru imigranţii “care doresc să vină”, susţine preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declarând că Europa are o “nevoie clară” de imigraţie în masă din Africa.

În comentariile făcute înaintea unui summit UE-Africa în această săptămână, unde liderii UE şi ai naţiunilor africane se vor întâlni pentru a discuta despre imigraţie, Juncker a declarat pentru Deutsche Welle că, “în cazul în care nu oferim modalităţi legale de imigrare în Europa şi imigrare în interiorul Europei, vom fi pierduţi”.

“Dacă cei care vin – care sunt, vorbind în general, săraci şi nevoiaşi – nu mai pot intra în casa europeană pe uşa din faţă, ei vor continua să vină pe geamurile din spate”.

Susţinând că, de fapt, continentul “va avea în mod clar nevoie de imigraţie în deceniile viitoare”, Juncker a precizat că naţiunile UE “trebuie să ofere căi legale de ajunge în Europa pentru cei care doresc să vină, cei care sunt capabili să vină şi cei a căror situaţie le permite să vină”.

Întrebat de Deutsche Welle (DW) de ce există “o rezistenţă atât de mare” în Europa la problema graniţelor deschise pentru lumea a treia, şi de ce UE nu a reuşit încă să convingă toate statele membre să accepte imigraţia, Juncker a afirmat că Bruxelles-ul “le-a amintit statelor membre de responsabilitatea lor”.

“Vom vedea ce vor face statele membre în legătură cu aceasta”, a precizat el, adăugând că imigraţia în masă este o “mare provocare a vremurilor noastre” şi că ţările din Europa vor ajunge să aibă aceeaşi viziune ca cea a Comisiei Europene.

Juncker a respins afirmaţia DW că “teama învinge raţiunea” în ceea ce priveşte imigraţia în masă, subliniind progrese înregistrate precum adoptarea recentă de către Parlamentul UE a unor schimbări la sistemul de azil al blocului european, în baza cărora ţările membre care nu doresc să se conformeze vor fi forţate să primească imigranţi din lumea a treia.

“Acum depinde de statele membre să urmeze calea înţelepciunii”, a mai afirmat el, indicând că există planuri ca Europa şi Africa să devină mai interconectate.

“Africa nu este un continent care va deveni mâine o parte a istoriei noastre. Africa a fost întotdeauna o parte a istoriei”, a declarat Juncker. “Unii europeni pur şi simplu nu au văzut lucrurile în acest fel”.

Preşedintele Comisiei Europene a mai remarcat faptul că “populiştii” sunt “periculoşi”, dar a susţinut că este “mult mai periculos” atunci când partide mainstream adoptă “propuneri dăunătoare” pentru a reduce imigraţia din afara Europei şi alte politici conservatoare.

“Dacă partidele tradiţionale îi urmează pe populişti, atunci ele devin populiste, ceea ce este un fenomen pe care îl vedem deja în unele ţări UE”, a declarat el.

“Nu, nu ar trebui să ne fie frică de populişti; ar trebui să fim de partea celor cu care luptă cu populiştii”.

În interviu, Juncker nu a intrat în detaliu de ce Europa are o “nevoie clară” de imigraţie în masă din cele mai sărace şi turbulente ţări ale lumii, dar alte figuri UE au menţionat anterior că Europa are nevoie de milioane de imigranţi din lumea a treia pentru a combate o “populaţie în curs de îmbătrânire”.

Totuşi, nu este clar dacă Comisia Europeană s-a gândit la faptul că şi imigranţii îmbătrânesc sau dacă a luat în considerare impactul automatizării – într-un moment în care unii experţi avertizează că milioane de locuri de muncă vor fi confiscate de roboţi în anii următori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe