Japonia va instala o bază de rachete la 320 km de coasta chineză

Japonia vrea să instaleze o baterie de rachete în apropierea Taiwanului şi a contestatelor insule Senkaku, pentru a contracara “ceea ce Tokyo consideră a fi cea mai mare ameninţare pe termen lung: China”, a raportat Wall Street Journal.
Navă a Pazei de Coastă a Japoniei.
Navă a Pazei de Coastă a Japoniei. (Wikipedia.org)

Armata japoneză a început să construiască fundaţia pentru o bază de rachete antiaeriene şi antinavale pe insula Ishigaki, situată în partea sud-vestică a lanţului de insule nipone Ryuku, la doar 320 km de China continentală, arată un raport publicat miercuri.

Între 500 şi 600 de soldaţi japonezi vor fi trimişi pe insulă, potrivit Wall Street Journal.

China, Japonia şi Taiwanul revendică, fiecare, insulele Senkaku, pe care Beijingul le numeşte Diaoyu. Insulele micuţe şi nelocuite, situate la mică distanţă de Ishigaki sunt apropiate de liniile maritime comerciale şi sunt înconjurate de ape bogate pentru pescuit.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie a sa rebelă şi nu exclude folosirea forţei pentru a deţine controlul asupra ei.

Japonia a demarat deja planurile de a creşte bugetul pentru apărare ca urmare a programelor nord-coreene privind producerea de arme nucleare şi rachete balistice. Directorul CIA, Mike Pompeo, a afirmat în luna octombrie că Phenianul se află la “câteva luni” de a fabrica o armă nucleară capabilă să lovească Coasta de Est a Statelor Unite. De asemenea, în cursul testelor sale, Coreea de Nord a lansat mai multe rachete în apele nipone şi chiar unele care au zburat deasupra insulelor Japoniei.

Ministerul nipon al Apărării intenţionează să ceară suma record de 5,19 trilioane de yeni (46,1 miliarde de dolari) pentru următorul an fiscal, începând cu 1 aprilie 2018, a susţinut agenţia rusă de ştiri Sputnik în 16 decembrie.

Potrivit publicaţiei financiare nipone Nikkei, guvernul din Tokyo doreşte programe mai puternice de interceptare a rachetelor şi va achiziţiona sistemul terestru de apărare antirachetă Aegis Ashore din SUA şi rachete de croazieră antinavă Joint Strike Missile din Norvegia.

Documente referitoare la proiectul bugetului pe următorul an fiscal notează că Tokyo doreşte de asemenea să cumpere şase avioane de luptă F-35A şi patru avioane militare V-22 Osprey, să construiască un nou submarin şi să înceapă construirea a două nave compacte pentru patrulare.

În acelaşi timp, China a construit noi structuri militare pe o suprafaţă de 290.000 de metri pătraţi în Marea Chinei de Sud, inclusiv infrastructură pentru sisteme radar, reţele de senzori, depozite de muniţii şi adăposturi pentru rachete şi acest lucru demonstrează criza care se formează treptat în acea regiune a lumii, potrivit unui raport recent publicat de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, un think-tank din Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe