Japonia se pregăteşte de abdicarea împăratului Akihito, la începutul anului 2019

Împăratul Japoniei, Akihito
Împăratul Japoniei, Akihito (TOSHIFUMI KITAMURA/AFP/Getty Images)

Guvernul japonez condus de Shinzo Abe pregăteşte abdicarea împăratului Akihito, în vârstă de 83 de ani, pentru începutul anului 2019, conform scurgerilor de informaţii de la mai multe surse oficiale, preluate de presa locală.

Abdicarea lui Akihito ar fi un eveniment fără precedent, o schimbare extraordinară pentru o linie regală veche de peste 2.600 de ani. Abdicarea sa ar fi prima în 200 de ani. Legea imperială actuală nu prevede abdicarea: ultimul care a exercitat direct acest drept a fost împăratul Kōkaku, în 1817, în favoarea fiului său Ninko.

Potrivit legendei, Akihito este al 125-lea suveran dintr-o dinastie apărută în secolul al VII-lea şi este descendentul direct al zeiţei soarelui, Amaterasu. Abia în 1945, după capitularea Japoniei în faţa aliaţilor, Hirohito, tatăl lui Akihito, a renunţat la statutul divin. Prinţul Naruhito, ar deveni împăratul numărul 126 al acestei dinastii extrem de vechi.

Abdicarea în favoarea fiului său Naruhito, care va fi moştenitor al Tronului Crizantemelor, este un pas fără precedent în istoria modernă a Japoniei.

Akihito însuşi a solicitat o astfel de decizie în luna august 2015, în al doilea discurs adresat naţiunii în 27 de ani: "Sunt preocupat de dificultatea de a-mi îndeplini sarcinile"

Constituţia japoneză interzice ca împăratul să facă gesturi politice, dar, de asemenea, să facă referiri verbale la viaţa politică a naţiunii. Din acest motiv, vorbind despre viitorul personal, Akihito a trebuit să facă o serie de aluzii, limitându-se să le transmită japonezilor dorinţa sa de a părăsi angajamentele instituţionale. Problema - aparent - este vârsta, dublată de o sănătate precară.

Mesajul din 2015, care a durat aproximativ zece minute, a paralizat efectiv ţara. Akihito şi-a exprimat temerile cu privire la dificultăţile viitoare în exercitarea funcţiilor imperiale în cazul în care condiţiile sale de sănătate se agravează, cu riscul unor efecte adverse semnificative asupra societăţii. Împăratul a vorbit dar fără a menţiona în mod specific abdicarea.

Akihito s-a referit la aceeaşi problemă cu ocazia împlinirii vârstei de 83 ani, la 23 decembrie 2015, când şi-a exprimat recunoştinţa faţă de "persoanele care au ascultat cuvintele mele şi le evaluează de pe respectivele lor poziţii".

Un sondaj realizat de Casa Regală, în luna noiembrie 2015, a demonstrat că 90% din populaţie sprijină hotărârea suveranului.

După primul discurs al împăratului Akihito, premierul Shinzo Abe a fost de acord să creeze un grup de experţi care să se pronunţe în favoarea renunţării la tron, grup care va prezenta un raport cu privire la această propunere în zilele următoare.

Un membru al acestui grup, profesorul Takashi Mikuriya, a declarat ziarului Mainichi că "abdicarea ar trebui să fie promovată în mod activ" printr-o lege specială valabilă numai pentru cazul personal al împăratului Akihito.

Mikuriya a respins posibilitatea ca abdicarea să devină o lege generală şi, de asemenea, ca grupul de experţi să se pronunţe cu privire la posibilitatea ca tronul să poată fi ocupat de o femeie.

Mai multe informaţii: Mainichi

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe