Japonia îngrijorată de eventuala suspendare a exerciţiilor militare cu Seulul, anunţată de Trump

Ministrul japonez al apărării, Itsunori Onodera
Ministrul japonez al apărării, Itsunori Onodera (Getty Images)

Ministrul nipon al Apărării, Itsunori Onodera, şi-a exprimat miercuri îngrijorarea faţă de intenţia preşedintelui american Donald Trump de a suspenda exerciţiile militare comune cu Coreea de Sud, a precizat agenţia de ştiri Kyodo.

“Exerciţiile americano-sud-coreene şi forţele americane în Coreea de Sud joacă roluri semnificative pentru securitatea din Asia de Est... Soluţionarea problemelor nucleare, privind rachetele şi răpirile reprezintă obiectivul nostru final... Am dori să cerem Coreei de Nord să facă schimbări politice într-o manieră vizibilă”, a precizat Onodera.

Potrivit lui Onodera, Japonia va continua să menţină presiune asupra Coreei de Nord.

Trump a declarat într-un interviu acordat Fox News că SUA nu va desfăşura exerciţii militare cât timp negocierile cu Coreea de Nord sunt de bună credinţă. În opinia preşedintelui american, suspendarea exerciţiilor comune cu forţele sud-coreene va ajuta, de asemenea, la economisirea unei sume mari de bani.

Marţi, Trump a participat la un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în Singapore. După summit, cele două părţi au semnat un document final, care a inclus acordul privind crearea de noi relaţii bilaterale, precum şi decizia de a depune eforturi comune în vederea “instaurării unui regim de pace durabil şi stabil în Peninsula Coreeană”. În documentul final, Phenianul şi-a confirmat angajamentul pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene, în timp ce SUA a promis că va furniza garanţii de securitate Coreei de Nord.