Japonia aprobă amplasarea unui nou sistem de rachete american pe teritoriul său

Distrugătorul american USS John Paul Jones, echipat cu un sistem de rachete Aegis.
Distrugătorul american USS John Paul Jones, echipat cu un sistem de rachete Aegis. (Wikipedia.org)

Cabinetul nipon a aprobat amplasarea pe teritoriul Japoniei a sistemului terestru american de interceptare de rachete Aegis pentru a contracara pericolul perceput din partea Coreei de Nord.

Programul nord-coreean de arme nucleare şi rachete “a devenit un pericol tot mai mare şi mai iminent pentru securitatea naţională a Japoniei şi trebuie să ne îmbunătăţim capacitatea de apărare împotriva rachetelor balistice pentru a proteja Japonia în mod continuu şi pe termen îndelungat”, a precizat guvernul nipon într-o declaraţie publicată marţi.

Coreea de Nord a lansat două rachete deasupra Japoniei în acest an şi Tokyo nu le-a putut doborî din cauza restricţiilor constituţionale. Phenianul a ameninţat de asemenea că va “scufunda” Japonia în cazul unui război.

Japonia, împreună cu principalul său aliat, SUA, de a cărui protecţie depinde, s-a opus programelor de arme ale Coreei de Nord.

Noul sistem de rachete se va adăuga sistemelor de rachete actuale ale Japoniei, care consistă din sisteme terestre americane Patriot şi distrugătoare echipate cu sistemul Aegis.

Amplasarea noului sistem de rachete Aegis, planificată pentru anul 2023, aparent va costa aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

“Navele de luptă trebuie să se întoarcă în porturile lor în mod regulat pentru pauză şi realimentare, dar dacă va fi o amplasare terestră, atunci vom putea să operăm [sistemul] fără întrerupere”, a declarat un oficial al armatei japoneze. “Putem fi vigilenţi în permanenţă, chiar şi atunci când semnele (unor rachete lansate) sunt greu de detectat”.

Premierul nipon Shinzo Abe a promis că va dezvolta capabilităţile militare ale ţării şi că va modifica Constituţia pacifistă japoneză.

Cheltuielile militare ale Japoniei au crescut constant de când Abe a devenit premier în 2012, iar guvernul său a afirmat că intenţionează să cumpere mai multe arme americane.

Programul de rachete al Coreei de Nord, împreună cu activităţile sale nucleare, a alarmat ţările regionale şi din alte zone ale lumii. Phenianul susţine că are nevoie de aceste programe pentru a contracara potenţiala ostilitate a adversarilor săi.