Japonia, Akihito împlineşte 80 de ani. Aduce omagiu împărătesei Michiko

Împăratul Akihito şi Împărăteasa Michiko, decembrie 2013
Împăratul Akihito şi Împărăteasa Michiko, decembrie 2013 (RAVEENDRAN / AFP / Getty Images)

Mii de oameni s-au adunat în această dimineaţă, luni 23 decembrie, în faţa Palatului Imperial din Tokyo, pentru a sărbători cei 80 de ani ai împăratului Akihito. "Să fii împărat poate fi o sarcină care duce la singurătate", a declarat Akihito într-un interviu publicat de agenţia împărăţiei. "Dar prezenţa împărătesei mi-a dat mângâiere şi bucurie. Ea a respectat întotdeauna poziţia mea şi m-a sprijinit".

"Cred că mă consider norocos că am putut să îmi îndeplinesc rolul având-o pe împărăteasă alături de mine", a declarat împăratul, care a urcat pe tron ​​în 1989 după moartea tatălui său, împăratul Hirohito.

Înconjurat de ceilalţi membri ai familiei imperiale, Akihito a salutat persoanele prezente, peste 20.000, de la balconul palatului şi apoi şi-a exprimat simpatia pentru victimele dezastrelor naturale care au lovit Japonia în ultimii ani: "Gândurile mele se îndreaptă spre cei care au avut de suferit de pe urma catastrofelor, le doresc mult noroc pentru viitor".

Împărăteasa Michiko, fiica unui industriaş, a fost prima "burgheză" din istoria modernă a Japoniei care s-a căsătorit, în 1959, cu un membru al familiei împărăteşti. Ea a fost, de asemenea, prima împărăteasa care şi-a crescut singură copiii.

Familia împărătească continuă să inspire respect printre japonezi, chiar după dezastrul de la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe