Jaf armat ca în filme în Elveţia. Bărbaţi mascaţi fură milioane de euro dintr-o maşină blindată

(Getty Images)

Poliţia este în căutarea a trei bărbaţi care au jefuit o maşină blindată în apropierea frontierei franco-elveţiene, furând peste 25 milioane de euro. Suspecţii aparent au cerut o răscumpărare după ce au răpit-o pe fata unui paznic.

Poliţia din vestul Elveţiei a făcut apel, vineri, la martori, după ce trei hoţi înarmaţi, îmbrăcaţi în negru şi purtând cagule pe cap, au reuşit să fugă cu aproximativ 26 milioane de euro (31 milioane de dolari).

„Nu se ştie unde au fugit hoţii”, a precizat într-o declaraţie un reprezentnt al poliţiei din cantonul elveţian Vaud.

Drama a început joi noaptea, când atacatorii, dându-se drept instalatori, au răpit-o pe fiica unui paznic, din apartamentul ei din oraşul Lyon, sud-estul Franţei, au precizat investigatorii.

Tânăra de 22 de ani a declarat poliţiei că a fost legată, urcată într-un automobil şi forţată să îşi sune tatăl, care transportă bani în maşini blindate pentru o companie de securitate elveţiană.

Poliţia a susţinut că tatăl fetei se afla în drum spre Lausanne pentru a efectua o livrare împreună cu un coleg când a primit apelul telefonic. Tatăl a acceptat să se întâlnească cu răpitorii într-o parcare auto pe partea elveţiană a frontierei dintre Franţa şi Elveţia.

„Acolo, câţiva bărbaţi înarmaţi care aşteptau maşina blindată au făcut semne ca şoferul să oprească în parcare. Hoţii au golit în întregime conţinutul furgonetei şi au fugit cu un automobil Porche SUV”, a adăugat poliţia elveţiană într-o declaraţie, fără să specifice suma de bani furată.

Surse ale poliţiei citate de diverse agenţii de ştiri au afirmat că furgoneta blindată transporta „între 20 şi 30 milioane de franci elveţieni (17-26 milioane de euro, sau 21-32 milioane de dolari).

Nimeni nu a fost rănit în timpul jafului şi investigatorii au precizat că fiica paznicului a fost ulterior găsită pe marginea unui drum la nord de Lyon.

Poliţia a mai declarat că a lansat o anchetă penală asupra jafului şi că se află în căutarea celor trei bărbaţi care vorbeau o franceză cu accent.