Italia: Matrixul ameninţă cu prăpădul în campania electorală

Ministrul italian pentru dezvoltare economică Carlo Calenda
Ministrul italian pentru dezvoltare economică Carlo Calenda (Filippo Monteforte/AFP/Getty Images)

Ministrul italian pentru Dezvoltare Economică, Carlo Calenda, a avertizat că ţara este pe cale să fie cuprinsă de haos financiar dacă votanţii aleg partidul anti-establishment Mişcarea 5 Stele sau pe fostul premierul Silvio Berlusconi.

În Italia vor avea loc alegeri în luna martie pentru desemnarea următorului premier, după ce o serie de guverne nealese au condus ţara timp de 5 ani.

Calenda a avertizat că Mişcarea 5 Stele (M5S) “amăgeşte” italienii cu promisiuni privind reducerea taxelor.

Fostul director al gigantului auto Ferrari a afirmat: “Dacă luăm în serios promisiunile lor de astăzi, acest lucru va duce la o situaţie foarte periculoasă din punct de vedere al stabilităţii financiare."

“Şi, într-o perioadă foarte scurtă de timp, ei vor anula întregul progres realizat în ultimii câţiva ani”, a adăugat acesta.

Sondajele dinaintea alegerilor din această primăvară plasează o coaliţie de dreapta condusă de fostul premier Silvio Berlusconi în frunte cu aproximativ 34% dintre voturi, fiind urmată de M5S cu 27% dintre voturi şi apoi Partidul Democrat, aflat la conducere, cu puţin peste 20% dintre voturi.

Calenda a precizat că nesiguranţa politică ar putea submina poziţia Italiei pe piaţa internaţională, agravând şi mai mult o situaţie economică deja periculoasă.

Discutând cu Bloomberg, politicianul italian a continuat: “Imaginea pe care o vom oferi este aceea că nu mai suntem pregătiţi să înfruntăm provocarea izvorâtă din realitatea situaţiilor noastre financiare şi presupun că, pentru pieţe, această abordare va fi una foarte periculoasă.

“Acest lucru ne va oferi un acces mai redus la pieţe şi îi va determina pe mulţi antreprenori, antreprenori străini, care doresc să facă investiţii în Italia să îşi reconsidere investiţiile”.

Berlusconi, fost premier cu patru mandate la activ, ce a fost înlăturat din funcţie pentru fraudă fiscală, savurează revenirea sa pe scena politică.

Magnatul miliardar în sectorul media a ieşit în mare parte din peisaj după ce a demisionat din funcţia de premier în 2011, în mijlocul unui scandal sexual, dar a avut parte de o reîntoarcere politică remarcabilă.

Fostul premier a afirmat că, în cazul în care blocul său va prelua puterea, ar dori ca 12 persoane din afara lumii politice să fie numiţi în noul Cabinet.

Aliaţii lui Berlusconi, Liga Nordului de extremă dreapta şi Fraţii Italiei, probabil se vor opune sugestiei. Cele trei partide au convenit ca grupul care va obţine cele mai multe voturi în alegeri să nominalizeze premierul.