Israelul va deporta 40.000 de refugiaţi africani fără consimţământul lor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat un acord internaţional nespecificat pentru expulzarea din Israel a aproximativ 40.000 de solicitanţi de azil africani. Cabinetul israelian a votat de asemenea pentru închiderea unui centru de imigraţie.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Premierul israelian a declarat duminică faptul că a ajuns la un acord internaţional ce îi permite ţării sale să deporteze aproximativ 40.000 de refugiaţi africani.

Solicitanţii de azil, în principal din Sudan şi Eritrea, au ajuns în Israel prin Peninsula egipteană Sinai la începutul şi mijlocul anilor 2000.

Cabinetul premierului Benjamin Netanyahu a aprobat de asemenea închiderea centrului de detenţie a imigranţilor Holot, situat în sudul Israelului, şi a oferit solicitanţilor de azil un termen limită de trei luni pentru a părăsi ţara, altfel vor fi deportaţi.

Guvernul din Teheran a declarat că imigranţii africani sunt persoane care s-au “infiltrat” şi nu refugiaţi reali.

“Persoanele care s-au infiltrat vor avea opţiunea de a fi închişi sau de a părăsi ţara”, a precizat într-o declaraţie Ministerul israelian al Securităţii Publice.

“Această deportare are loc pe baza unui acord internaţional pe care l-am încheiat şi care ne permite să îi îndepărtăm, fără consimţământul lor, pe cele 40.000 din persoanele infiltrate care au mai rămas [în ţară]. Acest lucru este foarte important”, a afirmat Netanyahu la începutul întâlnirii Cabinetului său.

“Acest lucru ne va permite să închidem centrul Holot şi să direcţionăm o parte din fondurile care îi sunt destinate către inspectori şi către procesul deportării unui număr şi mai mare de persoane”, a adăugat premierul.

Critici

Nu este clar dacă solicitanţii de azil africani vor fi trimişi în ţările lor natale său într-o altă ţară.

Într-o declaraţie postată pe Twitter, Giland Erdan, ministrul israelian al Securităţii Publice, a declarat că închiderea centrului Holot este condiţionată de faptul ca “politica deportării persoanelor infiltrate într-o ţară terţă este aplicată cu adevărat”.

Nici Erdan şi nici Netanyahu nu au furnizat detalii privind acea ţară terţă.

Activiştii susţin că refugiaţii din Sudan şi Eritrea nu se pot întoarce în ţările lor natale “periculoase”.

“"În loc să refuze refugiaţii pe teritoriul său, Israelul poate şi ar trebui să protejeze solicitanţii de azil aşa cum o fac şi alte ţări din lume, şi să nu îi întemniţeze sau să îi deporteze pentru a continua călătoria ca refugiaţi”, a declarat o coaliţie de organizaţii israeliene pentru drepturile omului.