Israelul va acorda trei luni imigranţilor ilegali să părăsească ţara

Guvernul Israelului a cerut imigranţilor ilegali ca, începând cu luna februarie a.c., într-un interval de trei luni să plece din ţară, altfel vor fi trimişi la închisoare, a declarat pentru agenţia EFE, ONG-ul Hotline. Cea mai mare parte a imigranţilor provin din Africa.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Ministerul de Interne din Israel a început procesul de deportare a persoanelor care au intrat ilegal în ţară - dintre care unele aşteptau rezolvarea cererii de azil - proces care va fi finalizat în luna aprilie, a explicat purtătorul de cuvânt al ONG-ului, Dror Sadot.

Planul de deportare va afecta 35.000 de persoane care provin din Eritreea şi Sudan.

Planul de deportare guvernamental este finanţat cu 200 milioane shekeli (cca 48 milioane euro) şi va viza 35.000 de cetăţeni din Eritreea şi Sudan care trăiesc în Israel, potrivit rapoartelor publicaţiei Haaretz.

Organizaţia umanitară care se ocupă de imigranţii din Israel a indicat că deportările în ţări terţe, cu care Israelul a stabilit deja acorduri, cum ar fi cazul Ruandei, vor primi o compensaţie de la 3.000 la 5.000 dolari pentru fiecare migrant, potrivit presei locale.

"Este imposibil să punem un preţ pe vieţile umane şi aceste practici trebuie să se oprească imediat. Israelul are o obligaţie morală, istorică şi internaţională să protejeze solicitanţii de azil şi ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru persoanele care au venit la graniţele sale să solicite azil”, a denunţat ONG-ul.

La mijlocul lunii decembrie, Parlamentul israelian (Knesset) a modificat „Legea anti-infiltrare“ ca parte a măsurilor luate împotriva imigraţiei ilegale, care include sancţiuni împotriva celor care angajează persoane fără acte.

„Le-am promis locuitorilor din sudul capitalei Tel Aviv şi rezidenţilor din alte cartiere cu probleme, că voi acţiona prin toate mijloacele pentru a-i îndepărta din Israel pe cei infiltraţi şi îmi voi îndeplini promisiunea“, a declarat ministrul de Interne Aryeh Deri, după ce a convenit planul cu Ministerul Apărării şi premierul Benjamin Netanyahu.