Israelul susţine că a distrus un reactor sirian în 2007

Avion de luptă israelian F-16.
Avion de luptă israelian F-16. (Wikimedia.org)

Armata israeliană a recunoscut oficial pentru prima dată faptul că a distrus un presupus reactor nuclear sirian în 2007, precizând că atacul aerian a înlăturat o ameninţare majoră la adresa Israelului şi a fost un “mesaj” către alţii.

Anunţul Israelului privind operaţiunea “Out of the Box” a fost văzut ca un avertisment voalat la adresa Iranului, care urmăreşte să îşi consolideze prezenţa militară în Siria.

Tel Aviv a avertizat să nu se creeze o prezenţă militară iraniană permanentă în Siria, în special în zone aflate în apropierea Israelului, iar luna trecută armata israeliană a doborât o dronă iraniană despre care a afirmat că a intrat în spaţiul său aerian.

“Mesajul atacării reactorului nuclear în 2007 este acela că Israelul nu va permite crearea de capabilităţi care ameninţă existenţa Israelului”, a declarat şeful armatei israeliene, general-locotenentul Gadi Eizenkot.

“Acesta a fost mesajul nostru în 2007, care rămâne valabil şi în prezent, şi va continua să fie mesajul nostru în viitorul apropiat şi în cel îndepărtat”, a precizat acesta.

Decizia Israelului de a face publică acea acţiune şi de a justifica un atac efectuat acum un deceniu împotriva Siriei are loc după apelurile repetate lansate în ultimele câteva luni de către premierul israelian Benjamin Netanyahu, pentru ca Statele Unite şi comunitatea internaţională să ia măsuri mai dure împotriva Iranului, care este cel mai apropiat aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Netanyahu a avertizat în mai multe rânduri că Tel Aviv nu va permite Iranului să dezvolte o armă nucleară - “nu acum, nu în 10 ani, niciodată” – sau să construiască fabrici de rachete în Siria care ar putea ameninţa Israelul sau care ar putea furniza arme grupului Hezbollah - un grup şiit libanez susţinut de Teheran.

Pe parcursul războiului civil sirian ce durează de 7 ani, Israelul a desfăşurat peste 100 de lovituri aeriene în Siria, majoritatea fiind îndreptate aparent împotriva unor presupuse transporturi de arme destinate miliţiilor Hezbollah, care operează alături de forţele lui Assad în Siria.

Anunţul armatei israeliene a fost însoţit de materiale recent desecretizate, inclusiv fotografii şi imagini video care surprind momentul în care un atac aerian a distrus un obiectiv în Al-Kubar, în apropiere de Deir-al-Zor, o regiune care a fost ulterior ocupată de grupul jihadist Statul Islamic.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a afirmat că este “foarte probabil” ca obiectivul distrus să fi fost “un reactor nuclear care ar fi trebuit să fie declarat”.

Siria, care a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară din 1970, a negat mereu faptul că în Al-Kubar s-a aflat un reactor nuclear sau că Damascul este implicat într-o cooperare nucleară cu Coreea de Nord, suspectată că ar fi furnizat sirienilor presupusul reactor.