Israelul plasează armata în stare de alertă în regiunea Înălţimile Golan

Soldaţi israelieni
Soldaţi israelieni (Getty Images)

Israelul a cerut autorităţilor locale “să deschidă şi să pregătească adăposturile (pentru bombardamente)” în regiunea siriană ocupată Înălţimile Golan, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea SUA din acordul nuclear iranian.

Într-o declaraţie publicată marţi, armata israeliană a anunţat că sistemele de rachete au fost desfăşurate şi trupele au fost plasate în stare de alertă ridicată, după ce a avertizat în privinţa unei “activităţi neobişnuite a forţelor iraniene în Siria”.

Anunţul armatei israeliene a fost făcut la scurt timp după ce Trump a anunţat decizia de a retrage Statele Unite din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că regimul din Tel Aviv “susţine în totalitate” retragerea “curajoasă” a lui Trump din acordul nuclear iranian.

“Timp de câteva luni, Iranul a transferat armament letal forţelor sale din Siria, cu scopul de a ataca Israelul. Vom răspunde cu putere la orice atac asupra teritoriului nostru”, a mai afirmat Netanyahu.

Israelul a confiscat de la Siria regiunea Înălţimile Golan în timpul Războiului de şase zile din 1967 şi, de atunci, a continuat să ocupe două treimi din teritoriul strategic, acţiune ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Regimul israelian a construit zeci de colonii ilegale în Înălţimile Golan de la ocuparea acestora şi a folosit regiunea pentru a lansa operaţiuni militare împotriva guvernului sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe