Israelul lansează şapte lovituri aeriene în Gaza împotriva “teroriştilor”

Avion de luptă israelian F-16.
Avion de luptă israelian F-16. (Wikimedia.org)

O serie de explozii au putut fi auzite în noaptea de miercuri spre joi în Fâşia Gaza, după mai multe lovituri aeriene israeliene care au început în jurul orei locale 12:45 a.m. (miercuri ora 10:45 p.m. BST), care aparent au vizat “terorişti” Hamas.

Forţa aeriană israeliană a lansat şase raiduri separate în Gaza, potrivit rapoartelor locale, a precizat Express.co.uk.

Forţa de Apărare Israeliană a confirmat loviturile pe Twitter, susţinând: “Cu puţin timp în urmă, avioane de vânătoare ale forţei aeriene israeliene au atacat ţinte teroriste ale Hamas în nordul Gaza.

Patru dintre ţinte au fost clădiri şi infrastructură folosite de terorişti într-un complex militar şi alte trei au fost ţinte situate într-un complex de producere de arme.

Loviturile au fost desfăşurate ca răspuns la focul puternic de mitralieră care a vizat oraşul Sderot, în sudul Israelului, şi ca răspuns la numeroasele atacuri din timpul zilei [de miercuri] care au implicat arme de foc.

Hamas este singurul responsabil pentru evenimentele care au loc în Gaza sau care sunt lansate de acolo şi este responsabil pentru întreaga activitate teroristă care emană din Gaza şi care vizează civili israelieni şi suveranitatea israeliană”.

Aceste lovituri aeriene au avut loc după violenţele generate în Gaza în ziua deschiderii noii ambasade americane în Ierusalim, când au fost ucişi aproximativ 59 de palestinieni şi rănite peste 1.200 de persoane de atacul cu muniţie reală al israelienilor. Unii au fost ucişi de lunetiştii care au tras în civili neînarmaţi aflaţi la 300 de metri de gardul care separă Fâşia Gaza de Israel.