Israelul desfăşoară exerciţii militare ample cu SUA pe fondul tensiunilor cu Libanul

Sistem american de apărare antirachetă Patriot.
Sistem american de apărare antirachetă Patriot. (Wikipedia.org)

Oficiali ai armatelor americană şi israeliană au anunţat că au lansat un exerciţiu militar comun care va dura o lună şi va simula un atac cu rachete asupra Tel Aviv-ului.

Aproximativ 2.500 de soldaţi, cuprinzând 1.400 de marinari şi 1.100 de membri ai personalui naval din Comandamentul Forţelor Americane din Europa (USEUCOM), împreună cu 2.000 de soldaţi israelieni, precum şi unităţi de logistică şi alte unităţi ale Forţelor de Apărare ale Israelului (FAI) au fost desfăşurate în Israel pentru a participa la exerciţiul Juniper Cobra 2018 care, aparent, este cel mai mare exerciţiu comun de luptă organizat de cele două ţări. În plus, nave ale Marinei SUA au sosit în Israel pentru a participa la exerciţiu.

Ca parte a celei de-a 9-a ediţii a exerciţiului Juniper Cobra, forţele celor două naţiuni vor efectua simulări ale unor scenarii care implică ameninţări cu rachete. De asemenea, vor fi testate sistemul Arrow de apărare împotriva rachetelor balistice, sistemul anti-rachetă Irone Dome, sistemul Patriot de interceptare de rachete cu rază medie de acţiune şi "Praştia lui David", un sistem proiectat să doboare rachete cu rază medie de acţiune lansate de grupul libanez Hezbollah.

În luna februarie, relaţiile dintre Israel şi Liban s-au deteriorat din cauza intenţiei regimului din Tel Aviv de a construi un zid de-a lungul graniţei sudice cu Libanul, precum şi peste câmpul de gaze naturale din estul Mediteranei. Autorităţile libaneze descriu acţiunea drept o “ameninţare directă la adresa stabilităţii”, cerându-i 'ţării vecine să pună capăt construcţiei. Generalul libanez Joseph Aoun a avertizat că armata ţării va folosi toate mijloacele posibile pentru a face faţă potenţialei "agresiuni israeliene", indiferent de costuri.

La începutul lunii trecute, un oficial Hezbollah a ameninţat că va deschide un nou front împotriva Israelului dacă acesta continuă să atace Siria şi Fâşia Gaza. Declaraţia a fost făcută la scurt timp după o ciocnire între Israel şi Iran, care a rezultat în presupusa doborâre a unei drone iraniene şi a unui avion de vânătoare israelian.