Israelul atacă o bază aeriană siriană la scurt timp după ce Trump anunţă retragerea SUA din JCPOA

Tanc al armatei israeliene
Tanc al armatei israeliene (Wikimedia.org)

Armata siriană a interceptat marţi noaptea două rachete israeliene lansate asupra unui district în apropierea Damascului, a declarat agenţia oficială siriană de ştiri de stat SANA, însă un grup de monitorizare a susţinut că nouă luptători pro-guvernamentali au murit în atac.

Potrivit SANA, “sistemele de apărare antiaeriană au interceptat două rachete israeliene lansate asupra (districtului) Kissweh şi le-a distrus”.

SANA raportase anterior “explozii” în suburbia sudică, în timp ce televiziunea de stat a difuzat imagini cu flăcări în zona vizată de rachete.

Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un grup cu sediul în Marea Britanie, a declarat pentru AFP că rachetele au vizat un depozit de arme din Kissweh, care “aparent aparţinea [mişcării libaneze] Hezbollah sau iranienilor”, potrivit Daily Mail.

În plus, Rahman a precizat că atacul a provocat moartea a cel puţin 9 luptători pro-guvernamentali, “inclusiv membri ai Gărzilor Revoluţionare Iraniene şi ai altor miliţii şiite pro-iraniene”, deşi nu a putut fi confirmat independent niciun număr privind potenţialele victime.

SANA a citat o sursă medicală afirmând că doi civili au murit pe o autostradă ce leagă Damascul de oraşul sudic Deraa ca urmare a unei explozii ce are legătură cu “agresiunea israeliană”, fără a furniza alte detalii.

Nu este pentru prima dată când este atacată regiunea situată la sud-vest de Damasc. În decembrie 2017, Israelul aparent a bombardat poziţii militare în Kissweh, inclusiv un depozit de arme.

Marţi noaptea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că “susţine în totalitate” retragerea SUA din acordul nuclear multinaţional încheiat în 2015 cu Iranul.

Declaraţia a fost făcută în timp ce secţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan a fost plasată în stare de alertă ridicată din cauza unei presupuse “activităţi neobişnuite a forţelor iraniene” în zona liniei de demarcaţie în Siria.

În ultimii ani, în special începând cu 2017, Israelul a lansat numeroase atacuri în Siria împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad şi a aliatului său libanez Hezbollah.

În 9 aprilie, câteva rachete au lovit baza aeriană T-4 din provincia siriană centrală Homs, ucigând aproximativ 14 luptători, inclusiv 7 iranieni, la două zile după un presupus atac chimic desfăşurat în oraşul Douma, pentru care a fost acuzat – deşi fără a se prezenta dovezi incontestabile în acest sens – regimul lui Assad.

Baza aeriană respectiv a fost atacată de Israel şi în luna februarie.

În 29 aprilie, cel puţin 26 de luptători, majoritatea iranieni, au fost ucişi de rachete lansate asupra poziţiilor militare ale regimului sirian, conform OSDO. Acel atac, “probabil israelian”, a vizat un aeroport militar în Alep în nordul ţării şi Brigada 47 din Hama, unde sunt staţionate forţe iraniene.

Ciocniri ocazionale au izbucnit între Israel şi regimul sirian şi aliatul său Hezbollah în regiunea Înălţimile Golan, care a fost ocupată aproape în întregime de Israel începând cu 1967.

Israelul e îngrijorat că Iranul şi Hezbollah îşi comasează forţe de-a lungul frontierei sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe