Isărescu: Prin legea dării în plată am stimulat o răzgândeală şi asta este o problemă

Există câteva mii de cazuri de dare în plată, din care jumătate fără restanţe de plată, a atras atenţia guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Epoch Times România)

Până în prezent, potrivit datelor pe care le are la dispoziţie Banca Naţională a României, există câteva mii de cazuri de notificări privind darea în plată, din care aproape jumătate au fost depuse de debitori care nu aveau restanţe la plată, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează Agerpres.

"Avem în prezent câteva mii de cazuri (...) din care aproape jumătate nu aveau restanţe de plată. Aceasta este o problemă extrem de serioasă. Oameni care nu aveau probleme... Am stimulat o răzgândeală şi aceasta este o problemă", a precizat Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că datele pe care BNR le are la dispoziţie sunt colectate indirect, de la băncile comerciale, pentru că Legea nu permite băncii centrale să colecteze în mod direct astfel de date, şi s-ar putea să nu reflecte întocmai situaţia.

Potrivit oficialului, problema de fond rămâne, având în vedere că cifra anunţată de iniţiatorii legii a fost mult mai mare, de aproximativ 900.000 de persoane care ar avea probleme cu plata ratelor la bancă.

În acest context, Isărescu a subliniat că asistăm la o descurajare a creditării, în special pe segmentul de ipotecare, din cauza cadrului legal incert, cu multe lacune.

"Nu putem să evaluăm, cu excepţia acestor informaţii, care vor fi consecinţele (Legii dării în plată—n.r.) asupra creditării în România. (...) Credem că avem o descurajare mai mult decât semnificativă a creditării ipotecare. Şi aici avem incertitudini", a adăugat guvernatorul BNR.

Reamintim că legea dării în plată - care a intrat în vigoare pe 13 mai - permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat.

Practic, legea prevede că, la momentul încheierii contractului, pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie