Iranul trimite nave de luptă în Oceanul Atlantic, în drum spre Golful Mexicului

Iranul a anunţat marţi că va trimite o flotă de nave de luptă în Oceanul Atlantic, în drum spre Golful Mexicului, unde Republica Islamică urmăreşte să îşi întărească relaţiile cu diverse state latino-americane, a susţinut comandantul Marinei iraniene.
Nave de luptă iraniene
Nave de luptă iraniene (Wikimedia.org)

Urmând ordinele liderului suprem al Iranului, noul comandant al Marinei, contraamiralul Hossein Khanzadi, a anunţat că o flotă de nave de luptă iraniene se va îndrepta în curând spre Oceanul Atlantic.

Pe măsură ce Iranul continuă să îşi desfăşoare active militare în Siria, Yemen, Liban şi alte puncte fierbinţi din Orientul Mijlociu, marina îşi concentrează atenţia pe demonstrarea forţei în apele internaţionale şi consolidarea legăturilor cu aliaţii din America Latină, potrivit declaraţiilor liderilor militari.

Anunţul a fost făcut după o serie de acţiuni provocatoare ale Teheranului care au urmărit să agite oficiali din administraţia Trump, ce încearcă tot mai mult să înfrunte intransigenţa regională a Iranului. Orice prezenţă iraniană în Oceanul Atlantic cu siguranţă va pune în alertă liderii militari americani, potrivit experţilor care au discutat cu Washington Free Beacon.

Flota de nave de luptă iraniană “va ancora în statele prietene din America Latină şi Golful Mexicului în viitorul apropiat prin desfăşurarea în Oceanul Atlantic”, a declarat Khanzadi.

Mişcarea urmăreşte să transmită un mesaj administraţiei preşedintelui Donald Trump, a mai declarat contraamiralul.

“Americanii au declarat la un moment dat că iranienii nu pot naviga 14.490 km din Bandar Abbas în Golful Mexicului, ţinând cont de capabilităţilor lor, dar cu siguranţă le vom dovedi această capabilitate şi ne vom contacta prietenii [din America Latină]”, a fost citat Khanzadi afirmând.

“Nu întâmpinăm nicio restricţie ca să ne deplasăm în oceane, sau oriunde considerăm că avem interes să dezvoltăm relaţii. Cu siguranţă ne vom deplasa acolo şi ne vom şi bucura de această putere”, a adăugat el.

Un oficial al Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze anunţul armatei iraniene.

“Marina este prima linie de apărare a ţării, cu regiuni importante precum fâşia de coastă Makran, Marea Oman şi apele internaţionale”, a declarat marţi liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, cu ocazia celebrării, marţi, a Zilei Marinei iraniene.

“Prezenţa în apele libere ar trebui să continue în mod asemănător cu ce era în trecut”, a adăugat Khamenei înaintea unei întâlniri cu liderii militari.

Khamenei a precizat de asemenea că Iranul depune eforturi pentru a produce mai multe echipamente militare avansate.

“Marina este mai avansată şi mai capabilă decât acum 20 de ani, dar acest nivel de progres nu este convingător, şi o mişcare rapidă ar trebui urmărită cu determinare, moral ridicat, multe eforturi, inovaţie şi acţiune”, a adăugat acesta.