Iranul şi Israelul se ameninţă reciproc după schimbul de rachete din Siria

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman
Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman (Getty Images)

Iranul şi Israelul s-au implicat într-un război al cuvintelor la două zile după un schimb de rachete care a avut loc în Siria. Un proeminent cleric iranian a ameninţat că va “rade” două oraşe israeliene dacă Tel Aviv-ul va mai “acţiona prosteşte” şi va mai ataca din nou forţele iraniene din Siria.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a lansat un avertisment, susţinând că preşedintele sirian Bashar al-Assad va avea “pagube şi probleme” dacă nu va alunga prezenţa militară iraniană din ţara sa, conform RFE/RL.

Lieberman a afirmat că Assad ar trebui să fie atent în special la Qassem Soleimani, şeful Forţei Quds, o ramură a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, care supervizează operaţiunile desfăşurate în afara graniţelor Iranului.

“Am un mesaj pentru Assad: Scăpaţi de iranieni, scăpaţi de Qassem Soleimani şi Forţa Quds. Ei nu vor ajuta, doar vă fac rău. Prezenţa lor va provoca doar probleme şi pagube. Scăpaţi de iranieni şi putem, poate, să ne schimbăm modul de viaţă aici”, a precizat ministrul israelian.

În 10 mai, Israelul a acuzat Iranul de lansarea mai multor rachete din Siria în regiunea Înălţimile Golan ocupată de israelieni, fiind prima situaţie în care Teheranul ar fi atacat Israelul cu rachete.

Drept răspuns, Israelul şi-a lansat cel mai puternic atac aerian în Siria de la începutul războiului civil sirian în 2011, susţinând că a atacat aproape întreaga infrastructură militară iraniană în ţara arabă. Potrivit unor rapoarte, schimbul de rachete ar fi provocat moartea a 23 de luptători.

Israelul a avertizat că nu va permite Iranului să îşi creeze o prezenţă militară în apropierea frontierelor sale în Siria, unde consilieri militari şi soldaţi iranieni, precum şi membri ai unor miliţii şiite aliate, au jucat un rol important de susţinere a lui Assad în conflictul sirian încă din 2011.

Teheranul a declarat în 10 mai că acuzaţiile Tel Aviv-ului, care au fost susţinute şi confirmate de SUA şi aliaţi occidentali, sunt “scuze inventate şi nefondate” pentru a lansa atacuri în Siria.

Un cleric iranian de rang înalt, ayatollahul Ahmad Khatami, a avertizat că statul evreu ar putea fi distrus dacă va continua să provoace Iranul.

“Ne vom extinde capabilităţile de rachete în ciuda presiunii occidentale... pentru ca Israelul să ştie că, dacă va acţiona prosteşte, vom rade Tel Aviv-ul şi Haifa în întregime”, a precizat Khatami în timpul rugăciunilor de vineri, avertizările sale fiind difuzate la televiziunea iraniană de stat.

Un aliat proeminent al iranienilor în Liban s-a alăturat duelului verbal, avertizând că Israelul şi SUA vor primi o replică la atacurile aeriene israeliene repetate în Siria, despre care unii observatori au precizat că au ucis zeci de luptători sirieni, iranieni şi ai Hezbollah în ultimele săptămâni.

Preşedintele Parlamentului libanez, Nabih Berri, care este aliat cu Hezbollah, a declarat pentru Associated Press că cei aproximativ 1.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în nordul şi estul Siriei pentru a lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic s-ar putea află în pericol.

“Americanii sunt interesaţi de Siria şi, în cazul unui război mai amplu, cred că nici măcar preşedintele american nu va putea suporta consecinţele”, a precizat Berri.

Casa Albă a afirmat în 10 mai că Iranul trebuie să pună capăt “acţiunilor necugetate” împotriva Israelului şi Arabiei Saudite, ambele fiind aliaţi ai SUA.

După o discuţie telefonică între preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May, “cei doi lideri au condamnat atacurile provocatoare cu rachete lansate de regimul iranian din Siria împotriva cetăţenilor israelieni”, a precizat Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a afirmat că “este momentul ca naţiunile responsabile să facă presiuni asupra Iranului pentru ca acesta să îşi schimbe comportamentul periculos”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe