Iranul semnează un acord pentru repararea infrastructurii şi reţelelor de electricitate ale Siriei

Teheranul a semnat o serie de acorduri şi memorandumuri de înţelegere cu Damascul pentru a repara infrastructura electrică a Siriei, conform rapoartelor media de stat, oferind Republicii Islamice o poziţie solidă în eventualul proces de reconstrucţie în ţara zguduită de război.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Georges Ourfalian/AFP/Getty Images)

Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a precizat că acordurile au fost semnate marţi în timpul unei vizite efectuate în Teheran de către ministrul sirian pentru Electricitate, Zuhair Kharboutli.

Acordurile includ repararea principalului centru de control a reţelei de electricitate din capitala Damasc şi asistenţă pentru restaurarea deplină a electricităţii în oraşul nordic Alep.

De asemenea, acordurile ar putea face ca Iranul să joace un rol major în reconstruirea infrastructurii ţării, a afirmat Kharboutli în timpul ceremoniei de semnare.

Iranul, împreună cu Rusia, îl susţin pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil ce durează de peste 6 ani din ţara arabă împotriva rebelilor susţinuţi de SUA şi Turcia şi în lupta împotriva grupului extremist Statul Islamic.

Mii de soldaţi ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului au luptat alături de trupele guvernamentale siriene şi au suferit pierderi grele în războiul din ţara devastată de război.

De asemenea, este posibil ca Damascul să îşi îndrepte atenţia către firmele ruseşti şi chineze pentru reconstruirea infrastructurii Siriei, deşi viitorul guvernului lui Assad încă nu este asigurat în condiţiile în care puterile occidentale fac presiuni pentru înlăturarea sa de la putere.

Printre contractele încheiate, a precizat Kharboutli, este şi cel al companiei iraniene Mabna, care va vinde cinci centrale electrice cu gaz oraşului puternic afectat Alep pentru suma de aproximativ 130 milioane de euro (155 milioane de dolari).

Consolidarea prezenţei Iranului în ţara arabă a provocat motive de îngrijorare în rândul unor state regionale, în special pentru Israel, care are graniţă comună cu Siria.

În timpul unei vizite efectuate la sfârşitul lunii august în staţiunea rusească Soci, la convorbirea cu preşedintele rus Vladimir Putin, premierul israelian Benjamin Netanyahu a ameninţat că va bombarda palatul prezidenţial din capitala siriană Damasc şi va submina şi anula procesul de încetare a focului stabilit în Astana dacă Iranul va continua “să îşi extindă influenţa în Siria”, potrivit declaraţiei unui înalt oficial al guvernului israelian (citat de ziarul Jerusalem Post).

De asemenea, potrivit unor noi rapoarte media, se pare că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a efectuat recent o vizită secretă în Israel, estimându-se că a fost discutată şi situaţia din Siria.