Iranul se pregăteşte pentru posibilitatea ca SUA să revoce acordul nuclear

Lideri iranieni avertizează că SUA ar putea revoca în curând întregul acord nuclear promovat de administraţia Obama în 2015, încheiat între Teheran şi marile puteri în 2015.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)

Adjunctul ministrului de Externe iranian, Abbas Araghchi şi-a exprimat temerile, luni, la o conferinţă de presă în legătură cu acordul nuclear încheiat de Iran cu Statele Unite şi marile puteri, cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

“Comunitatea internaţională trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca SUA să se retragă din JCPOA. A trecut peste un an de când preşedintele american a urmărit să distrugă JCPOA cu toate acţiunile sale”, a afirmat Araghchi, adăugând că “În Iran, noi ne pregătim pentru orice scenariu. Comunitatea internaţională şi regiunea noastră vor avea cel mai mult de pierdut, din moment ce va fi irosită o experienţă reuşită în arena internaţională. Regiunea noastră nu va deveni o regiune mai sigură fără JCPOA”.

Preşedintele american Donald Trump trebuie să decidă vineri dacă va suspenda sancţiunile împotriva Iranului având în vedere respectarea acordului nuclear de către acesta. Trump nu a oferit niciun indiciu în privinţa modului în care va acţionă dar anterior a cerut Congresului să ia în calcul problema sancţiunilor, susţinând că Republica Islamică, deşi se conformează din punct de vedere tehnic, a încălcat atât spiritul acordului cât şi rezoluţiile ONU care au legătură cu acesta. De atunci, SUA a prezentat dovezi fizice că Iranul a oferit echipamente militare unor grupuri teroriste din Orientul Mijlociu.

La o conferinţă zilnică de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghasemi, a afirmat că răspunsul ţării sale la noi sancţiuni va fi “corespunzător şi puternic”. El a promis că administraţia Trump “va regreta” luarea oricărei decizii de acest gen. Ministrul de Externe Javad Zarif aparent se va întâlni joi la Bruxelles cu reprezentanţi ai Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Uniunii Europene pentru a discuta despre politicile “distructive” ale SUA cu privire la acordul nuclear.

Administraţia Obama a fost acuzată la sfârşitul anului trecut că a sabotat o operaţiune de a opri grupul libanez Hezbollah să introducă droguri în SUA, pentru ca acordul nuclear cu Iranul să poată fi finalizat. Potrivit unui articol surprinzător publicat de Politico, Departamentul de Justiţie al fostului preşedinte Barack Obama ar fi facilitat operaţiuni ale grupului terorist libanez privind traficul de droguri şi spălarea de bani, blocând arestarea unor persoane cheie ale Hezbollah.

Campania, numită Proiectul Cassandra, a fost lansată în 2008 după ce DEA (Agenţia Naţională împotriva Drogurilor a SUA) a colectat dovezi că Hezbollah s-a transformat dintr-o organizaţie politică şi militară concentrată pe Orientul Mijlociu într-un sindicat infracţional internaţional care, potrivit unor investigatori, ar fi obţinut 1 miliard de dolari pe an din traficul de droguri şi arme, din spălarea de bani şi alte activităţi criminale.