Iranul recrutează 80.000 de luptători şiiţi în Siria, acuză Israelul

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman
Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman (Getty Images)

Iranul aparent a recrutat cel puţin 80.000 de luptători şiiţi şi administrează un “centru de recrutare” la o bază situată în apropierea capitalei siriene, a afirmat Israelul.

Ambasadorul israelian Danny Danon a declarat joi, la Consiliul de Securitate al ONU, că Iranul a creat o bază de pregătire la o distanţă de aproximativ 8 km de Damasc.

Iranul şi Rusia au oferit guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad un suport crucial pe durata războiului ce durează de peste şapte ani în Siria, în care au fost ucise sute de mii de persoane.

Delegatul israelian a postat pe Twitter o hartă de satelit înfăţişând presupusul centru de recrutare, împreună cu explicaţia “Imam Hossein – Garnizoana iraniană pe drumul către Liban”.

S-a amplificat o retorică ostilă între Israel şi Iran de la un atac aerian recent asupra unei baze militare din Siria pentru care Teheranul şi Moscova au acuzat Israelul. Şapte iranieni aparent au fost ucişi în atacul respectiv la baza Tayfur, cunoscută sub numele de T4.

Israelul, care a avertizat în repetate rânduri că nu va permite Iranului să îşi creeze o prezenţă militară permanentă în Siria, nu a confirmat şi nici nu a negat atacul aerian asupra T4. În plus, Teheranul a ameninţat că va răspunde.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat într-un interviu publicat joi că ţara sa va lovi Teheranul dacă va fi atacat de către Iran.

“Auzim multe ameninţări [iraniene] ... dar dacă ei atacă Tel Avivul, atunci noi vom lovi Teheranul”, a precizat Lieberman site-ului de ştiri în limba arabă Elaph.

Între timp, comandantul Gărzilor Revoluţionare Islamice iraniene a afirmat că Israelul este “speriat” de prezenţa forţelor iraniene în apropierea graniţelor sale.

“Din acest motiv, vedem că Israelul lansează rachete asupra bazelor în care sunt prezente forţele noastre”, a afirmat generalul Hossein Salami, citat de agenţia oficială iraniană de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe