Iran: Israelul amplasează “sisteme antirachetă la graniţa siriană”

Avion F-16 boborât în spaţiul aerian sirian
Avion F-16 boborât în spaţiul aerian sirian (Jack Guez/Agence France-Presse — Getty Images)

Armata israeliană aparent a desfăşurat sisteme antirachetă la graniţa siriană, la o zi după ce a pierdut un avion de vânătoare avansat F-16 în cadrul primei operaţiuni importante de apărare aeriană pe care Siria a întreprins-o pentru a combate încălcările spaţiului său aerian de către avioanele israeliene.

Publicaţia Jerusalem Post a citat duminică martori afirmând că au văzut convoaie de “baterii antirachetă” îndreptându-se spre nord, în apropierea oraşului Baka al-Gharbiya. Ziarul a precizat că unii martori au postat pe Internet fotografii ce surprind “camioane care transportau baterii deplasându-se pe autostrăzi centrale în nordul Israelului”.

Publicaţia a mai susţinut că armata israeliană a “refuzat să comenteze” această evoluţie a situaţiei.

Sâmbătă dimineaţă, aparent 8 avioane de luptă israeliene au fost trimise pentru a ataca poziţii în interiorul Siriei. Armata siriană, care a ignorat anterior ocazionalele lovituri aeriene israeliene, şi-a activat sistemele de apărare aeriană şi a doborât cel puţin un avion israelian F-16.

Israelul a susţinut că înaintea lansării atacului său a interceptat o dronă “iraniană” şi că avioanele sale au fost trimise pentru a lovi locaţia de unde a fost lansată drona, când au înfruntat focul anti-aerian sirian.

Iranul a respins acuzaţia privind drona iraniană ca fiind “prea ridicolă şi nu merită să dea un răspuns”. La rândul ei, armata siriană a susţinut că a răspuns “agresiunii” israeliene şi că a lovit mai mult de un avion.

Totuşi, la peste 24 de ore după incident, rapoartele israeliene privind incidentul au fost variate şi confuze. Un raport israelian i-a citat pe piloţii avionului F-16 doborât – care s-au paraşutat din avionul de vânătoare – afirmând că au înţeles că au fost “loviţi” doar după ce au auzit o explozie.

Un alt raport a susţinut că piloţii s-au catapultat “când au observat că una dintre rachete a luat în vizor avionul lor”.

Alte rapoarte israeliene au precizat că nu a avut loc o lovitură directă şi bucăţi dintr-o rachetă explodată au lovit avionul de vânătoare F-16.

Anterior prăbuşirii acestui avion israelian, regimul din Tel Aviv nu a mai pierdut niciun avion de luptă timp de 35 de ani – de la primul război israelian cu Libanul, în 1982.