Iran: Bebeluş, supravieţuieşte trei zile sub dărâmăturile provocate de cutremur

Copil iranian scos de sub dărâmături după trei zile
Copil iranian scos de sub dărâmături după trei zile (Media socială iraniană)

Echipele de salvare au descoperit un bebeluş – în viaţă şi sănătos – la trei zile după cutremurul fatal care a lovit cu câteva zile în urmă regiunea frontierei dintre Iran şi Irak.

Copilul a fost descoperit miercuri dimineaţă, printre dărâmături, în oraşul Sarpol-e-Zahab – la două zile şi jumătate după cutremurul de magnitudine 7,3 care a ucis cel puţin 530 de persoane, precizează mass media locală.

O imagine a bebeluşului care pare să zâmbească şi nu este tulburat, a fost intens popularizată printre iranieni pe reţelele de socializare. Mulţi oameni au considerat că salvarea copilaşului este un “miracol” şi că supravieţuirea acestuia este un motiv de speranţă după tragedie.

Serviciile de urgenţă au continuat să caute supravieţuitori în cursul zilei de joi, dar la patru zile după cutremur tot mai puţine persoane sunt scoase în viaţă de sub clădirile dărâmate.

În oraşul majoritar kurd Sarpol-e-Zahab, care a fost cel mai puternic afectat, spitalele de teren tratează răniţii iar pentru cei 70.000 de oameni rămaşi fără locuinţe au fost ridicate corturi.

Agenţiile umanitare susţin că, în continuare, sunt necesare adăposturi, pături, haine pentru copii, medicamente şi bidoane mari pentru a depozita apă potabilă.

Donaţiile venite din diaspora iraniană din Occident şi din partea altor persoane care doresc să ajute s-au lovit de obstacolul sancţiunilor internaţionale: nu a fost posibilă trimiterea directă de numerar din SUA către persoane de pe teritoriul Iranului de la Rezoluţia Islamică din 1979.

Cutremurul de magnitudine 7,3, care s-a produs duminică seara, a avut epicentrul la 31 km în afara oraşului estic irakian Halabja, potrivit US Geological Survey.

În Irak, cutremurul s-a soldat cu cel puţin 9 morţi şi 550 de răniţii, toate victimele fiind raportate în regiunea semi-autonomă kurdă din nordul ţării, informează Ministerului irakian de Interne.

De atunci, au fost înregistrate peste 400 de replici seismice.

Iranul, care se află la confluxenţa mai multor linii de falie, este expus seismelor. În anul 2003, într-un cutremur de magnitudine 6,6 şi-au pierdut viaţa 26.000 de persoane în oraşul Bam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură