Irakul “nu este interesat” de încheierea unui acord, susţin kurzii

Autorităţile kurde au acuzat Bagdadul că subminează încercările de a ajunge la un acord privind zonele şi graniţele disputate. Cândva uniţi în lupta lor împotriva grupului jihadist Statul islamic, kurzii se simt trădaţi de guvernul central irakian.
Luptători kurzi
Luptători kurzi (Getty Images)

Aripa armată a Guvernului Regional din Kurdistan (GRK) în Irak a declarat astăzi că Bagdadul “nu este interesat” într-un acord pentru desfăşurarea de trupe federale şi kurde la graniţa ţării cu Turcia.

GRK a propus marţi să fie desfăşurate trupe comune la punctul de frontieră strategic Fish-Khabur la graniţa turco-irakiană.

Desfăşurarea comună de forţe a reprezentat “un gest de bună credinţă şi un exerciţiu de construire a încrederii, care asigură un aranjament limitat şi temporar până la încheierea unui acord în conformitate cu Constituţia irakiană”, a precizat GRK într-o declaraţie.

Tensiunile s-au amplificat între Bagdad şi Irbil după un controversat referendum privind independenţa Kurdistanului ce a fost considerat “ilegal” de guvernul central irakian.

La mijlocul lunii octombrie, Bagdadul a desfăşurat forţe conduse de irakieni în zonele controlate de kurzi, culminând cu capturarea provinciei bogate în petrol Kirkuk şi a capitalei sale regionale.

Premierul irakian Haider al-Abadi a ordonat măsuri punitive economice şi militare pentru desfăşurarea referendumului, în cadrul căruia 92,73% dintre alegători s-au exprimat în favoarea separării de Bagdad, inclusiv în zonele disputate.

După ce forţele conduse de irakieni au capturat Kirkuk, guvernul de la Bagdad a suspendat operaţiunile militare din Kurdistan pentru a încheia un acord cu autorităţile kurde.

Totuşi, Comandamentul Irakian pentru Operaţiuni Comune a acuzat GRK că se foloseşte de faptul că au încetat luptele pentru a “câştiga timp” în vederea consolidării forţelor sale. “Nu vom permite acest lucru. Forţele federale sunt împuternicite să asigure securitatea zonelor şi graniţelor (disputate)”, a susţinut Comandamentul într-o declaraţie.

Când armata irakiană a fugit din Kirkuk în faţa unei ofensive militare a Statului Islamic, forţele kurde au intervenit şi i-au împiedicat pe jihadişti să obţină un control puternic asupra teritoriului.

De atunci, luptătorii kurzi peshmerga au asistat forţele conduse de irakieni pentru a alunga grupul jihadist, culminând cu recapturarea oraşul Mosul – o fortăreaţă a Statului Islamic.

Totuşi, violenţele care au avut loc în timpul operaţiunilor de eliberare a oraşului Mosul au atras atenţia comunităţii internaţionale. Biroul ONU pentru Drepturile Omului a cerut joi Irakului să accepte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, avertizând că s-ar putea ca tribunalele interne irakiene să nu aibă puterea de a aplica justiţia în cazul “crimelor internaţionale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe