Irak: Zeci de civili ucişi în timp ce fugeau dintr-un district controlat de ISIS în Mosul

Agenţia de ştiri Reuters a precizat că zeci de civili au fost ucişi în ultimele câteva zile în timp ce fugeau dintr-un cartier al oraşului irakian Mosul, controlat de grupul jihadist Statul Islamic.
Soldaţi irakieni în oraşul Mosul.
Soldaţi irakieni în oraşul Mosul. (Getty Images)

O echipă de televiziune a Reuters a declarat sâmbătă că printre morţi se numără bărbaţi, femei şi copii, trupurile lor zăcând pe o stradă din districtul Zanjili, în apropierea liniei de front dintre jihadişti şi forţele guvernamentale irakiene.

Zanjili este unul dintre ultimele trei districte care încă nu au fost curăţate de luptători jihadişti. Mosul este cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak.

În 2 iunie, forţele irakiene au declarat că au capturat districtul Sihha, în condiţiile în care forţele conduse de SUA sunt implicate în ceea ce speră a fi campania finală pentru alungarea militanţilor jihadişti din Mosul, ultima fortăreaţă semnificativă a acestora în Irak.

După capturarea districtului Sihha, forţele irakiene au declarat că au micşorat teritoriul controlat de Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh, la trei districte situate de-a lungul malului vestic al Râului Tigru – anumite părţi din Zanjili, aglomeratul Oraş Vechi şi sectorul medical al oraşului.

Dave Eubank de la asociaţia umanitară Free Birmania Rangers, aflându-se într-o clădire de unde se putea vedea linia de front a districtului Zanjili, a declarat pentru Reuters că, în ultimele câteva zile, ISIS “a împuşcat civilii care doreau să scape din acea zonă”.

“Am văzut 50 de cadavre ieri”, a declarat el. “Am colaborat cu americani pentru a face rost de fumigene şi un tanc irakian, ne-am ascuns în spatele lor şi am salvat o fetiţă şi un bărbat. Dar, încă mai sunt mulţi acolo”.

Oficiali ai armatei irakiene au declarat că se apropie de eliberarea finală a oraşului Mosul.

Dacă oraşul Mosul va fi eliberat, atunci extremiştii ISIS ar primi o lovitură dură. Mosul a fost oraşul unde liderul grupului, Abu Bakr al-Baghdadi, şi-a declarat aşa zisul său “califat” în urmă cu aproape trei ani.

Primind sprijin aerian din partea americanilor şi coaliţiei, forţele irakiene au lansat lupta pentru eliberarea oraşului Mosul în octombrie 2016.

Partea estică a oraşului Mosul a fost recuperată la începutul acestui an şi soldaţii înfruntă o rezistenţă dură din partea ISIS în vestul mult mai populat al oraşului.

Luptătorii ISIS au capturat Mosul în 2014 şi au pus stăpânire pe zone mari de teritorii în Irak şi Siria ca urmare a luptelor cu trupele guvernamentale irakiene şi siriene.

Totuşi, forţele coaliţiei conduse de SUA au recuperat teritorii majore de la Statul Islamic, atât în Mosul cât şi în zona oraşului sirian Raqqa, ultima fortăreaţă majoră a jihadiştilor în Siria.

O coaliţie de forţe siriano-kurdă susţinută de SUA în Siria a precizat că în următoarele zile va fi lansată campania de eliberare a oraşului Raqqa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe