Iordache: E bine că l-au ridicat jandarmii pe jurnalistul german. Ce dacă e jurnalist?

Forţele de ordine şi-au făcut datoria la protestul din Piaţa Victoriei pentru că trebuie să păstreze nişte condiţii minimale, a reacţionat fostul ministru Florin Iordache, în contextul incidentelor care au declanşat un scandal monstru în spaţiul public.
Florin Iordache(PSD),
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Artizanul OUG 13, Florin Iordache, şeful Comisiei speciale pe justiţie, s-a arătat mulţumit de modul în care a intervenit Jandarmeria la protestul din Piaţa Victoriei, inclusiv de faptul că a fost ridicat jurnalistul german Paul Arne Wagner, cunoscut pentru faptul că a realizat celebrul reportaj "Aici nu-l avem decât pe Dragnea"

Reporter: Cum comentaţi modul în care s-au desfăşurat protestele aseară în zona Pieţei Victoria şi modul în care au intervenit forţele de ordine?

Iordache: Eu cred că forţele de ordine şi-au făcut datoria. Forţele de ordine trebuie să păstreze nişte condiţii minimale pentru cei care vor să poată circula. Dacă eu sau dumneavoastră vrem să trecem prin acea zonă şi nu avem nimic de-a face cu protestele, de ce ni se încalcă dreptul de o liberă circulaţie? Dacă vor să protesteze, am înţeles că e un spaţiu acolo, pot protesta, pot să spună ce nemulţumiri au.

Reporter: Şi un jurnalist străin a fost reţinut...

Iordache: Păi dacă a încălcat legislaţia, foarte bine că l-au reţinut. Deci legislaţia trebuie să fie şi pentru români, şi pentru străini.

Reporter: Deci, n-a fost exces de zel?

Iordache: În niciun caz.

Reporter: Era un jurnalist.

Iordache: Şi care era problema? Şi dacă este... domnişoară!

Reporter: Ce legi a încălcat, domnule Iordache, jurnalistul cu pricina?

Iordache: Deci sunt convins că forţele de ordine în momentul în care au arestat pe cineva, persoana respectivă a încălcat o normă. Fie că discutăm de Codul penal, fie că discutăm de legea circulaţiei, fie că discutăm... nu ştiu ce.

Reporter: N-a primit nici măcar amendă, a fost eliberat ulterior, n-a primit nici măcar avertisment.

Iordache: Foarte bine! Dar cei care protestează şi cei care tulbură liniştea publică nu trebuie să sufere consecinţe? Deci, eu sunt pentru...

Reporter: Şi a fost tulburare a liniştii publice când au venit în Piaţa Victoriei sute de mii de oameni îmbrăcaţi în alb?

Iordache: În acel moment era un miting autorizat. În momentul în care cineva organizează mitinguri neautorizate, în momentul în care cineva, repet, blochează dreptul meu şi al dvs. de liberă circulaţie, e o încălcare a anumitor drepturi. Deci sub deviza aceasta că protestăm...

Reporter: Deci sunt sute de mii de oamenii care...

Iordache se răsteşte la jurnalistă: Mă asculţi! Deci, te rog frumos, ascultă-mă şi după aceea sunt de acord să discutăm. Deci în momentul în care cineva sub deviza că protestăm pentru nu ştiu ce ni s-a năzărit nouă. Şi blocăm dreptul unor persoane normale la o viaţă normală, la respectarea legislaţiei, nu e normal. Deci cine încalcă legea, trebuie să facem legea şi mai dură. Adică trebuie să ne conformăm cu toţii – de la ziarişti până la politicieni. Vă mulţumesc!

Reamintim că Jandarmeria a luat pe sus, uneori la modul brutal, zeci de protestatari din Piaţa Victoriei, un jurnalist german care era pe trecerea de pietoni, precum şi un membru USR care strângea semnături pentru iniţiativa "Fără Penali".