Iohannis pierde la CCR: Legea lui Iordache care "spală" sute de incompatibili a primit undă verde

Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul proiectului de lege iniţiat de artizanul OUG 13, Florin Iordache, prin care demnitarii găsiţi cu probleme de integritate în perioada 2007-2013 scapă de consecinţele faptelor lor.
Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Curtea Constituţională a respins joi ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi, sesizarea înaintată de preşedintele Klaus Iohannis privind controversatul proiect de lege care viza "graţierea" unui număr impresionat de politicieni cu probleme de integritate. Mai exact, proiectul viza anularea interdicţiilor pentru sute de aleşi - parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri - găsiţi cu probleme de integritate în perioada 2007-2013.

În sesizarea sa, preşedintele atrăgea atenţia că prin adoptarea acestei legi este afectată stabilitatea cadrului legislativ în materie de integritate, dar şi caracterul disuasiv al măsurilor aplicate de Agenţia Naţională de Integritate, contrar angajamentelor asumate de România şi, implicit, a recomandărilor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

De altfel, şi Agenţia Naţională de Integritate a criticat dur iniţiativa legislativă, avertizând că va duce la diminuarea sau chiar eliminarea sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, şi a atras atenţia că este contrar unor decizii CCR şi recomandărilor din MCV.

Înainte să sesizeze CCR, preşedintele Iohannis a trimis această lege, adoptată în decembrie 2017, înapoi în Parlament, însă, pe 10 aprilie, aleşii au respins cererea de reexaminare.

CCR s-a mai pronunţat o dată pe acest act normativ, după ce acesta a fost adoptat iniţial, respingând sesizarea formulată atunci de parlamentarii Opoziţiei.